Το προφίλ μας στο Google Plus
5

Webhosting για όλους!

Η αλήθεια είναι πως τα πακέτα web hosting είναι αρκετά φθηνά Στις Μέρες Μας (TM). Το ερώτημα όμως, τουλάχιστον για τους αναγνώστες του deltaHacker, είναι άλλο: Γιατί να αγοράσουμε ένα τέτοιο πακέτο; Σκεφτείτε το. Αρκετοί εξ ημών διαθέτουμε ήδη ένα VPS και θα μπορούσαμε άνετα να σηκώσουμε έναν web server, καθώς κι όλες τις άλλες υπηρεσίες που προσφέρουν τα αξιοπρεπή πακέτα web hosting. Εξάλλου, όσοι δεν έχουν VPS θα μπορούσαν να αποκτήσουν έναν, δίνοντας τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα απ’ όσα θα απαιτούσε κάποιο πακέτο web hosting…

deltaHacker 014 (τεύχος Νοεμβρίου 2012) | Webhosting για όλους!

Όταν νοικιάζει κάποιος ένα VPS αποκτά μόνο την πρόσβαση στο απομακρυσμένο (εικονικό) σύστημα, μέσα από ένα panel διαχείρισης. Από εκεί και ύστερα ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ποιο λειτουργικό θέλει να εγκαταστήσει και είναι στο χέρι του να κάνει οτιδήποτε θέλει με το σύστημα. Εμείς θα δούμε τη διαδικασία για τη μετατροπή ενός VPS σε υπερπλήρη web server, με όλες τις υπηρεσίες που παρέχουν τα πλούσια πακέτα web hosting. Αναλυτικά, θα δούμε την εγκατάσταση του web server και της βάσης δεδομένων, καθώς κι ορισμένων βοηθητικών υπηρεσιών όπως η πρόσβαση μέσω FTP και η λήψη/αποστολή email. Τέλος, θα παρουσιάσουμε την εγκατάσταση, τη ρύθμιση και τη λειτουργία ενός αξιόλογου web hosting panel, που ακούει στο όνομα ISPConfig.

Πριν ξεκινήσουμε την παρουσίασή μας οφείλουμε να πούμε δυο λόγια για το σύστημα στο οποίο εργαστήκαμε. Για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος, λοιπόν, βασιστήκαμε σε έναν OpenVZ VPS, παρόμοιο με εκείνα που γνωρίσαμε στα σχετικά άρθρα που φιλοξενούμε στα deltaHacker 005 και 006. Βέβαια, για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών που εγκαταστήσαμε, απαιτούνται τουλάχιστον 512MB μνήμης RAM. Αυτό το σχετικά υψηλό –για τα δεδομένα ενός φθηνού VPS– όριο, αποτελεί τον μοναδικό αυστηρό περιορισμό που θα πρέπει να σεβαστείτε οπωσδήποτε, για να πετύχετε αξιοπρεπή αποτελέσματα. Επίσης, στήνοντας το δικό μας σύστημα αποφασίσαμε να μην εγκαταστήσουμε κάποιο φίλτρο για spam, ούτε κάποιο antivirus. Θεωρήσαμε ότι με αυτά τα βήματα θα ξεφεύγαμε αρκετά από τον αρχικό μας στόχο, ενώ θα αυξάναμε ακόμα περισσότερο τις απαιτήσεις σε μνήμη. Εξάλλου, οι χρήστες του συστήματος (εμείς κι ορισμένοι φίλοι) μπορούμε να φυλαγόμαστε και χωρίς αυτά — ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε :)

Διαβάστε όλο το άρθρο στο deltaHacker 014 (τεύχος Νοεμβρίου 2012). Όλες τις πληροφορίες για τις συνδρομές στο deltaHacker, το μοναδικό μηνιαίο περιοδικό με θεματολογία ethical hacking, δίκτυα, ασφάλεια, προγραμματισμό και ηλεκτρονικά που δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα και απευθύνεται σε όλους, θα τις βρείτε εδώ ακριβώς. Για παραγγελίες μεμονωμένων τευχών ή συνδρομών συμπληρώστε τη σχετική φόρμα.

Σημείωση: Οι συνδρομές μπορούν να ξεκινούν από όποιο τεύχος επιθυμείτε, αρκεί να υπάρχει σε stock.

5 Responses to “Webhosting για όλους!”

 1. peteruoi | 14/11/2012 at 16:58

  Ανυπομονώ να διαβάσω το άρθρο! Έχω κάνει κι εγώ μια προσπάθεια σε 512 αλλά φαντάζομαι εδώ θα είναι πιο πλήρες! Αν γίνεται σε παρακαλώ πες μου πόσους χρήστες μπορεί να σηκώσει ταυτόχρονα με μια joomla αυτο το 512?
  Τέλος νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο follow up σε επόμενο τεύχος να ασχοληθείς και με την ασφάλεια ενός τέτοιου server:)
  Καλή συνέχεια!!!

  • giannoug | 14/11/2012 at 17:23

   Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω. Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με Apache αλλά ούτε και με Joomla! Χρησιμοποιώ από *μικρός* lighttpd και nginx και είμαι λάτρης του WordPress!

   Αυτό που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι πως ένας 256MB RAM server σε καλή εταιρία, με nginx και php-fpm κατάφερε να σηκώσει 100 χρήστες ταυτόχρονα χωρίς προβλήματα (με WordPress). Υπολόγισε κάπου εκεί, ίσως και λίγο παρακάτω. Μπορεί και παραπάνω.

   Θα το έχουμε στα υπόψιν ;)

   Καλή συνέχεια και σε ‘σένα!

 2. peteruoi | 26/11/2012 at 00:26

  Noobικη ερώτηση… Σκοπεύω να αγοράσω ένα vps και όταν πάω να το αγοράσω μου ζητάει nameservers eg. ns1(.yourdomain.com). Εκεί τι πρέπει να βάλω; Σε άλλα δε μου ζητούσαν κι εγώ χρησιμοποιούσα τους nameservers από το papaki. Στο άρθρο όμως λες ότι nameservers θα είναι η Ip του vps μου την οποία θα δηλώσω και στο papaki.

  • giannoug | 26/11/2012 at 00:34

   Αυτό είναι “απομεινάρι” του WHMCS που διαχειρίζεται τους πελάτες. Μπορείς να βάλεις ότι θέλεις, δε σε επηρεάζει καθόλου! Εγώ προσωπικά βάζω ns1 και ns2 ή τα αφήνω κενά αν το επιτρέπουν.

   Καλή συνέχεια!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων