Το προφίλ μας στο Google Plus
14

Επετειακά Windows 10 μαζί με BASH

Κυκλοφόρησε στις αρχές Αυγούστου το λεγόμενο Anniversary Update για τα Windows 10, την έκδοση των Windows που σχεδόν όλοι αγαπούν αλλά πολύ λιγότεροι το παραδέχονται δημόσια. Σας δείχνουμε πώς ν’ αναβαθμιστείτε στο Anniversary Update χωρίς να περιμένετε, αλλά και πώς να χαρίσετε στα Windows 10 το BASH. Ναι, το BASH του Linux. Τώρα μπορείτε να το έχετε *και* στα Windows.

Το Anniversary Update φέρνει νέα χαρακτηριστικά για την Cortana, το Windows Ink και τον Windows Defender. Ο δε Edge browser καταναλώνει τώρα λιγότερη ενέργεια, ενώ υποστηρίζει και extensions. Μετά την αναβάθμιση οι χρήστες του λειτουργικού έχουν πρόσβαση στο Skype Preview, ενώ και οι gamers απολαμβάνουν νέες δυνατότητες όπως, π.χ., το εμπλουτισμένο σετ φωνητικών εντολών για το Xbox. Μάθετε περισσότερα για το Anniversary Update παρακολουθώντας το σχετικό video στο βίντεο που ακολουθεί.

Αναβάθμιση χωρίς αναμονή
Για τη λήψη του Anniversary Update δεν χρειάζεται κάτι από πλευράς χρήστη. Απλά, επειδή η διάθεση της αναβάθμισης δεν γίνεται ταυτόχρονα σ’ όλον τον πλανήτη αλλά σταδιακά, ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο. Υπάρχει πάντως δυνατότητα να πάρετε άμεσα το Anniversary Update, με λίγα μόλις κλικ. Δείτε τα screenshots που ακολουθούν, διαβάστε και τις αντίστοιχες περιγραφές.

Με κλικ στο Learn more κατεβάζουμε το Anniversary Update χειροκίνητα.

Ξεκινάμε πατώντας στο Windows key. Επιλέγουμε Settings και μετά Update & Security, ακολούθως κάνουμε κι ένα κλικ στο Learn more.

Για το downloading φορτώνει σχετική σελίδα στον Edge browser.

Ανοίγει τότε ένα παράθυρο του Edge browser. Πατάμε στο μεγάλο μπλε κουμπί που γράφει “Λήψη της επετειακής ενημέρωσης τώρα”. Θα ξεκινήσει το κατέβασμα ενός εκτελέσιμου με το Anniversary Update. Όταν το downloading ολοκληρωθεί, κάνουμε ένα κλικ στο κουμπί Open folder (βλ. κάτω μέρος του Edge).

Αποθηκευμένο στον φάκελο Downloads του PC μας είναι το εκτελέσιμο ονόματι Windows10upgrade28084.exe. Πρόκειται για το Anniversary Update και το εκτελούμε με κλικ πάνω στο εικονίδιό του.

Αποθηκευμένο στον φάκελο Downloads του PC μας είναι το εκτελέσιμο ονόματι Windows10upgrade28084.exe. Πρόκειται για το Anniversary Update και το εκτελούμε με κλικ πάνω στο εικονίδιό του.

Για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του Anniversary Update θα χρειαστεί λίγη υπομονή και κάποια στιγμή θα γίνει επανεκκίνηση του μηχανήματος.

Για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του Anniversary Update θα χρειαστεί λίγη υπομονή και κάποια στιγμή θα γίνει επανεκκίνηση του μηχανήματος. Πέρα απ’ αυτό, η όλη διαδικασία θα προχωρήσει ομαλά — ή τουλάχιστον αυτό συνέβη στην περίπτωσή μας.

Τι είναι το BASH για τα Windows
Μεταξύ των νέων χαρακτηριστικών που φέρνει το Anniversary Update είναι το λεγόμενο Windows Subsystem for Linux. Ουσιαστικά η Microsoft έχει συνεργαστεί με την Canonical, τη μητέρα του Ubuntu, ώστε μετά το Anniversary Update να παρέχεται επιλογή εγκατάστασης του BASH. Η συγκεκριμένη εκδοχή του δημοφιλούς κελύφους τρέχει πάνω από ένα συμβατό με τον πυρήνα του Linux ενδιάμεσο (interface), το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνει καθόλου κώδικα από το Linux: είναι απλά συμβατό με τον πυρήνα σε επίπεδο API. Διευκρινίζοντας λίγο περισσότερο, να πούμε ότι το BASH για τα Windows δεν αποτελεί περιβάλλον chroot, ούτε είναι container, ούτε εικονική μηχανή. Σίγουρα δεν είναι, τέλος, κάποιου είδους light-weight-ή-όχι διανομή. Επιτρέπει, ωστόσο, την εκτέλεση εντολών του BASH αλλά και προγραμμάτων Linux για την κονσόλα απλού κειμένου, παρέχοντάς τους πρόσβαση στο filesystem των Windows.

Windows 10 με ολίγη από Linux
Για την ενεργοποίηση του BASH στα Windows 10 χρειάζεται να έχουμε PC αρχιτεκτονικής 64bit, την 64μπιτη εκδοχή των Windows 10 εγκατεστημένη, καθώς και το Anniversary Update εφαρμοσμένο. Δείτε τα screenshot που ακολουθούν και διαβάστε τις αντίστοιχες περιγραφές.

Στο Update & Security κάνουμε ένα κλικ στην επιλογή For developers (αριστερά) κι άλλο ένα στο radio button με όνομα Developer mode (δεξιά).

Ξεκινάμε πατώντας στο Windows key, μετά στο Settings. Πηγαίνουμε στο Update & Security, κάνουμε ένα κλικ στην επιλογή For developers (αριστερά) κι άλλο ένα στο radio button με όνομα Developer mode (δεξιά). Αμέσως εμφανίζεται ένα pop-up προειδοποιώντας μας ότι η ενεργοποίηση του Developer mode είναι επικίνδυνη ενέργεια που ίσως προκαλέσει θερμοπυρηνική σύρραξη, κάπου στον πλανήτη. Απρόθυμα δεχόμαστε το ρίσκο με κλικ στο κουμπί Yes. Μετά λίγα δευτερόλεπτα ειδοποιούμαστε ότι για την ενεργοποίηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών χρειάζεται ένα reboot. Ανακουφισμένοι που δεν έχουμε ακόμη επεισόδια, το κάνουμε.

Από το μενού εκκίνησης αναζητάμε την επιλογή Turn Windows features on or off.

Μετά την επανεκκίνηση πατάμε (ξανά) στο Windows key κι αρχίζουμε να πληκτρολογούμε “turn windows” (χωρίς) τα εισαγωγικά. Θα παρουσιαστεί η επιλογή Turn Windows features on or off και θα κάνουμε ένα κλικ πάνω της.

Εμφανίζεται το παράθυρο με τίτλο Windows Features. Σκρολάρουμε τα περιεχόμενά του προς τα κάνω και τσεκάρουμε την επιλογή Windows Subsystem for Linux (Beta).

Εμφανίζεται το παράθυρο με τίτλο Windows Features. Σκρολάρουμε τα περιεχόμενά του προς τα κάνω και τσεκάρουμε την επιλογή Windows Subsystem for Linux (Beta). Επικυρώνουμε με κλικ στο κουμπί OK, κάτω.

Μετά το προηγούμενο τσεκάρισμα, από ένα νέο παράθυρο τα Windows μάς ενημερώνουν ότι θέλουν reboot.

Και μετά το προηγούμενο τσεκάρισμα, από ένα νέο παράθυρο τα Windows μάς ενημερώνουν ότι θέλουν reboot. Ναι, πάλι. Στα Windows αρέσουν τα reboot. Πολύ.

Μετά και τη δεύτερη επανεκκίνηση, πατάμε στο Windows key κι αναζητάμε αυτό το bash | Run command.

Γίνεται και η δεύτερη επανεκκίνηση, πατάμε στο Windows key, γράφουμε “bash” (χωρίς τα εισαγωγικά), στη γραμμή bash / Run command, πάνω πάνω, κάνουμε ένα κλικ.

Ανοίγει ένα παράθυρο Command Prompt των Windows και πληροφορούμαστε ότι πρόκειται να εγκατασταθεί το Ubuntu.

Ανοίγει τότε ένα παράθυρο Command Prompt των Windows και πληροφορούμαστε ότι πρόκειται να εγκατασταθεί το Ubuntu. Υπενθυμίζουμε ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κάποιο chroot περιβάλλον, ούτε κάποιου είδους εικονική μηχανή. Απλά η διατύπωση των ανθρώπων της Microsoft δεν είναι και η ακριβέστερη δυνατή, αλλά δεν είναι και η πρώτη φορά που ακούμε ή διαβάζουμε ανακριβή πράγματα ;) Για τη συνέχεια πατάμε το πλήκτρο [Y] — βεβαίως κι ένα [Enter].

Ακολουθεί το κατέβασμα, από το Windows Store, όλων των απαραίτητων βιβλιοθηκών κι εργαλείων για τη φιλοξενία του BASH στα Windows.

Ακολουθεί το κατέβασμα, από το Windows Store παρακαλούμε, όλων των απαραίτητων βιβλιοθηκών κι εργαλείων για τη φιλοξενία του BASH στα Windows.

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του BASH καλούμαστε να δημιουργήσουμε το λογαριασμό ενός νέου χρήστη. Το σχετικό username δεν χρειάζεται να 'ναι ίδιο μ' εκείνο του χρήστη μας στα Windows.

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του BASH καλούμαστε να δημιουργήσουμε το λογαριασμό ενός νέου χρήστη. Το σχετικό username δεν χρειάζεται να ‘ναι ίδιο μ’ εκείνο του χρήστη μας στα Windows. Μετά την πληκτρολόγηση username δίνουμε κι ένα password — δύο φορές, για λόγους ασφαλείας. Ύστερα κι απ’ αυτό είμαστε έτοιμοι για το BASH στα Windows μας!

Τι κάνουμε με το BASH για Windows;
Έχουμε δυνατότητα εκτέλεσης όλων των εντολών που γνωρίζει το BASH, καθώς κι οποιασδήποτε text-based εφαρμογής που διατίθεται για το Ubuntu. Οι επεξεργαστές απλού κειμένου nano, vim και emacs είναι τα πρώτα παραδείγματα που μας έρχονται κατά νου. Αν κάποια εφαρμογή δεν είναι εγκατεστημένη, όπως, π.χ., συμβαίνει με το htop, την εγκαθιστούμε όπως ακριβώς θα την εγκαθιστούσαμε από ένα τερματικό του Ubuntu. Και ναι, εννοείται ότι μπορούμε να δίνουμε εντολές όπως sudo apt-get update, sudo apt-get upgrade, sudo apt-get install κ.ο.κ. Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι το ssh (δηλαδή ο επίσημος SSH client του πακέτου OpenSSH). Μόνο και μόνο γι’ αυτό, νομίζουμε ότι αξίζει να εγκαταστήσει κανείς το BASH στα Windows 10. Δείτε τα τρία ακόλουθα screenshots, διαβάστε τις αντίστοιχες περιγραφές — και καλορίζικα τα Linux-friendly Windows σας!

Κάθε φορά που θέλουμε ένα τερματικό με το κέλυφος του BASH, ένας τρόπος να το έχουμε είναι με κλικ στο Windows key, πληκτρολόγηση του 'bash' (χωρίς τα εισαγωγικά) και κλικ πάνω στο αποτέλεσμα Bash on Ubuntu on Windows. Μπορούμε, φυσικά, να καρφιτσώσουμε το αντίστοιχο εικονίδιο στο μενού Start ή στην taskbar.

Κάθε φορά που θέλουμε ένα τερματικό με το κέλυφος του BASH, ένας τρόπος να το έχουμε είναι με κλικ στο Windows key, πληκτρολόγηση του “bash” (χωρίς τα εισαγωγικά) και κλικ πάνω στο αποτέλεσμα Bash on Ubuntu on Windows. Μπορούμε, φυσικά, να καρφιτσώσουμε το αντίστοιχο εικονίδιο στο μενού Start ή στην taskbar.

Όπως θα κάναμε σε μια διανομή Linux, έτσι κι εδώ φτιάχνουμε ένα ζεύγος ιδιωτικού-δημοσίου κλειδιού για το SSH και για το λογαριασμό χρήστη που δημιουργήσαμε αμέσως μετά την εγκατάσταση του BASH. Το δημόσιο κλειδί μπορούμε να το στέλνουμε σε απομακρυσμένους hosts στους οποίους έχουμε πρόσβαση, ώστε να συνδεόμαστε σ' αυτούς χωρίς πληκτρολόγηση password.

Όπως θα κάναμε σε μια διανομή Linux, έτσι κι εδώ φτιάχνουμε ένα ζεύγος ιδιωτικού-δημοσίου κλειδιού για το SSH και για το λογαριασμό χρήστη που δημιουργήσαμε αμέσως μετά την εγκατάσταση του BASH. Το δημόσιο κλειδί μπορούμε να το στέλνουμε σε απομακρυσμένους hosts στους οποίους έχουμε πρόσβαση, ώστε να συνδεόμαστε σ’ αυτούς χωρίς πληκτρολόγηση password. Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό άρθρο.

Σύνδεση σε απομακρυσμένο SSH server από τον SSH client που έχει το BASH του Ubuntu, κάτω από τα Windows 10. Έτσι όπως το βλέπουμε εμείς, μόνο και μόνο γι' αυτή τη δυνατότητα αξίζει να εγκαταστήσουμε το BASH.

Σύνδεση σε απομακρυσμένο SSH server από τον SSH client που έχει το BASH του Ubuntu, κάτω από τα Windows 10. Έτσι όπως το βλέπουμε εμείς, μόνο και μόνο γι’ αυτή τη δυνατότητα αξίζει να εγκαταστήσουμε το BASH. (Αλήθεια, θυμάται κανείς πότε ενημερώθηκε τελευταία φορά το PuTTY για Windows;)

14 Responses to “Επετειακά Windows 10 μαζί με BASH”

 1. triasam | 11/08/2016 at 10:09

  ΠΡΟΣΟΧΗ!! Αν έχετε εγκατεστημένο καποια antivirus όπως π.χ. το avast η διαδικασία θα κολήσει μετά το download από το store στο extracting filesystem…
  Συνιστάται η ολική απεγκατάσταση του μη συμβατού antivirus για να προχωρήσει η εγκατάσταση του bash.
  Πέρα από το difender της microsoft ψάχνω να βρώ πιο άλλο free antivirus είναι συμβατό.
  Επείσης δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση ssh server από το bash. Αν και νομίζω ότι κάποια λύση θα βρεθεί γι’ αυτό.

 2. triasam | 11/08/2016 at 21:27

  ΝΕΟΤΕΡΑ. Το avg δουλεύει με το bash

 3. JoeDer | 12/08/2016 at 17:04

  Στο σημείο των “Windows features”, πως το βρίσκουμε στα ελληνικά Windows?

 4. triasam | 17/08/2016 at 10:57

  Δύο συζητήσεις σχετικά με διάφορους τρόπους για να τρέξεις sshd στο bash on windows
  όπου κάποιος μάλλον από την Microsoft ομολογεί ότι δεν ήταν σχεδιασμένο για να τρέχει server software αλλά μόνο client και λέει ότι στο μέλλον σε νέα version θα προβλεφθεί και ένας πρακτικός (elegant) τρόπος γι αυτό μετά από την απρόσμενη ζήτηση που είχε το sshd και άλλα server κομμάτια software.
  https://github.com/Microsoft/BashOnWindows/issues/612
  http://wsl-forum.qztc.io/viewtopic.php?f=6&t=10

 5. triasam | 18/08/2016 at 01:39

  τελικά έκανα το sshd να παίζει στην θύρα 50022, συνδέθηκα από το κινητό μου με τον juicessh client, έγινα root και έκανα apt-get upgrade αλλά έπρεπε να απενεργοποιήσω το firewall των windows

  • subZraw | 18/08/2016 at 06:45

   Θα μπορούσες απλά να επιτρέψεις τα εισερχόμενα πακέτα TCP στη θύρα 50022 :/

 6. triasam | 18/08/2016 at 07:46

  Προσπάθησα να φτιάξω ένα κανόνα στο firewall των windows για να επιτρέπει τα εισερχόμενα tcp πακέτα στην θύρα 50022 αλλά μάλλον κάτι δεν έκανα σωστά.
  Θα το ξαναπροσπαθήσω, αφού ψαξω στο internet για να δω πως γίνεται.

 7. triasam | 18/08/2016 at 07:49

  μάλλον αυτό μας κάνει
  http://www.thewindowsclub.com/block-open-port-windows-8-firewall

 8. Amazed | 18/08/2016 at 19:29

  Υπάρχει τρόπος να κάνουμε τις ifconfig & ip να δουλέψουν ή μου ξεφεύγει κάτι?

 9. triasam | 13/09/2016 at 12:21

  Τελικά λείπουν πολλά από αυτό το BASH SHELL :
  Issues with socket.c: nmap,ping,nslookup,dig and others not working.
  NETLINK sockets are currently not implemented. ICMP is also currently not supported.
  Unable to access USB devices from bash
  This first release of Bash/WSL doesn’t support background tasks, cron jobs, daemons, etc.
  Βέβαια οι τεχνικοί της Microsoft υπόσχονται συνέχεια στο εγχείρημα και έχουν φτιάξει μία υποσελίδα για να υποβάλονται τα αιτήματα του κόσμου.
  https://wpdev.uservoice.com/forums/266908-command-prompt-console-bash-on-ubuntu-on-windo

 10. triasam | 21/10/2016 at 07:58

  Νέες δυνατότητες προστέθηκαν στο BASH shell
  1.Interop between Windows and Bash
  2.Capturing Bash output from Windows
  https://blogs.msdn.microsoft.com/commandline/2016/10/19/interop-between-windows-and-bash/
  https://blogs.msdn.microsoft.com/wsl/2016/10/19/windows-and-ubuntu-interoperability/

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων