Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Έλεγχος του privacy στα Windows 10

Είτε σας αρέσει είτε όχι, αν χρησιμοποιείτε Windows τότε δεν θα μπορείτε να αποφεύγετε τη νεότερη έκδοση του λειτουργικού για πάντα. Στοιχηματίζουμε μάλιστα ότι αρκετοί, αν όχι οι περισσότεροι, έχετε ήδη εγκαταστήσει και χρησιμοποιείτε τα Windows 10. Αυτό για το οποίο *δεν* θα βάζαμε στοίχημα είναι το αν σας κινητοποίησε όλος αυτός ο κακός χαμός, περί των προκαθορισμένων ρυθμίσεων privacy του λειτουργικού.

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των Windows 10 που παραβιάζουν, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, την ιδιωτικότητα του χρήστη, υπήρχαν και στα Windows 8. Αλλά ας μη γελιόμαστε: Συγκριτικά λίγοι χρήστες μπήκαν στον κόπο να αναβαθμιστούν στα 8, πόσο μάλλον ν’ αρχίσουν να πολυψάχνουν θέματα privacy και να σηκώνουν φασαρία με ό,τι ανακάλυπταν.

Με τα Windows 10 η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική. Κατ’ αρχάς η Microsoft τα δίνει πρακτικά δωρεάν. Βάλθηκε μάλιστα να πείσει τους πάντες ν’ αναβαθμιστούν, φυτεύοντας με το ζόρι αυτό το επίμονο εικονίδιο στο system tray των Windows 7 και 8. Αρκετοί εξάλλου εγκατέστησαν τα Windows 10 ακόμη κι από την έκδοση Technical Preview, πολύ πριν από την ημερομηνία επίσημης κυκλοφορίας της πρώτης σταθερής εκδοχής του λειτουργικού. Οι κριτικές για την απόκριση του συστήματος και τις αλλαγές στο User Interface ήταν από νωρίς θετικές, δεν άργησαν ωστόσο και τα παράπονα.

Το βασικό θέμα με τα Windows 10 είναι ότι μιλά πολύ και διαρκώς με τη Microsoft (phoning home), αποστέλλοντας πληροφορίες που αφορούν σ’ εμάς, στις συνήθειές μας ή έστω στον τρόπο κατά τον οποίο χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας. Στην προσπάθειά της να προσδώσει στο desktop των Windows 10 ιδιότητες “social hub”, ώστε να είμαστε διαρκώς ενήμεροι για τις δραστηριότητες των φίλων στα κοινωνικά δίκτυα (μην τύχει και χάσουμε τίποτε γενέθλια κι ακολουθήσουν επεισόδια), να χρησιμοποιούμε την Cortana (όπου υποστηρίζεται), καθώς και να λαμβάνουμε πληροφορίες ή/και βοήθεια πριν καν σκεφτούμε ότι έχουμε την ανάγκη τους, η Microsoft φαίνεται να το παράκανε με το είδος και τον όγκο των δεδομένων που λαμβάνει κι αξιοποιεί από το λειτουργικό.

Η ειρωνεία εδώ είναι ότι παρόμοια συμπεριφορά έχουν και τα smartphones με iOS ή Android. Φαίνεται όμως –και μπορεί να κάνουμε λάθος στην εκτίμησή μας– ότι οι κάτοχοι φορητών συσκευών δεν έχουν πρόβλημα, π.χ., με το να προβάλλουν διαρκώς και δημοσίως το στίγμα τους πάνω στο χάρτη μέσω δορυφόρου, ωστόσο από τα laptops και τα desktops περιμένουν μια πολύ πιο διακριτική δικτυακή συμπεριφορά.

Ευτυχώς τα Windows 10 δεν εμποδίζουν το χρήστη να παρεμβαίνει –και μάλιστα όσο λεπτομερώς θέλει– στις ρυθμίσεις privacy, προσαρμόζοντας τη συμπεριφορά του συστήματος και φέρνοντάς το πολύ κοντά σε ό,τι εκείνος θεωρεί ιδανικό ή έστω αποδεκτό. Δυστυχώς, οι παρεμβάσεις αυτές δεν πραγματοποιούνται τόσο εύκολα όσο ακούγεται. Αν, π.χ., κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης επιλέχθηκαν τα Express Settings, οι αλλαγές που έχει τώρα να κάνει ο ενδιαφερόμενος για την ιδιωτικότητα χρήστης είναι απειραριθμήσιμες. Υπερβολή, ναι, αλλά δεν απέχει και τόσο πολύ από την πραγματικότητα. Επίσης, πολλές από τις ρυθμίσεις δεν είναι καθόλου προφανές σε τι αφορούν, ούτε τι επιπτώσεις έχει η τροποποίησή τους.

Στο παρόν άρθρο δείχνουμε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις των Windows 10 που αφορούν στο privacy και θα άξιζε να δει κάποιος, έστω κι αν ενδιαφέρεται μόνο απόμακρα για θέματα ιδιωτικότητας. (Υπάρχουν κι αυτοί οι τύποι, ακούμε.)

Για την πρόσβαση στις ρυθμίσεις που αφορούν στην ιδιωτικότητα πατάμε στο Windows logo, από πάνω κάνουμε κλικ στο Settings και στο νέο παράθυρο που εμφανίζεται κάνουμε άλλο ένα κλικ στο εικονίδιο Privacy. Όλες οι διαθέσιμες επιλογές είναι οργανωμένες σε κατηγορίες που παρατίθενται στ’ αριστερά.

Σημείωση. Ορισμένες από τις τροποποιήσεις που ακολουθούν αντικατοπτρίζουν τις προτιμήσεις ή/και την κοσμοθεωρία του γράφοντα. Είναι πολύ πιθανό να μη συμφωνείτε στο 100% μαζί του — κι αν πράγματι δεν συμφωνείτε αυτό θα ήταν 100% φυσιολογικό.

Το χαρακτηριστικό ονόματι Wi-Fi Sense των Windows 10 μάς επιτρέπει να συνδεόμαστε σε ασύρματα δίκτυα των φίλων μας από Facenook, Skype ή Outlook.com χωρίς να πληκτρολογούμε το αντίστοιχο password, αρκεί βέβαια να το έχουν επιτρέψει οι φίλοι μας. Η συγκεκριμένη δυνατότητα ακούγεται κάπως ανησυχητική, σκεφτείτε όμως ότι οι φίλοι αφενός δεν μας γνωστοποιούν τα αντίστοιχα passwords, αφετέρου έχουν πάντα το ελεύθερο να αναιρούν τη δυνατότητα για σύνδεση.

Manage Wi-Fi Settings

Το Wi-Fi Sense είναι εξ ορισμού ενεργοποιημένο κι αν επιθυμούμε να το απενεργοποιήσουμε ακολουθούμε τη διαδρομή Settings –> Network & Internet –> Wi-Fi –> Manage Wi-Fi Settings. Εκεί, φροντίστε ώστε να ισχύει Connect to networks shared by my contacts = Off.

Updates Delivery

Τα Windows 10 έχουν την ενδιαφέρουσα δυνατότητα για λήψη ενημερώσεων με χρήση τεχνολογίας peer-to-peer, παρόμοια μ’ εκείνη του BitTorrent. Οι peers είναι άλλα μηχανήματα με Windows 10, τα οποία έχουν ήδη πάρει κάποια updates. Για λόγους διαχείρισης bandwidth, ίσως θα θέλατε να περιορίσετε τους peers σ’ εκείνους που βρίσκονται στο ίδιο τοπικό δίκτυο με τον υπολογιστή σας. Μ’ άλλα λόγια, δεν θέλετε να παίρνετε updates από άλλα μηχανήματα με Windows 10 στο Internet — κι εννοείται πως ούτε κι εσείς θα τους στέλνετε updates. Στο παράθυρο με τα Settings των Windows 10 επιλέξτε το Update & security, πηγαίνετε στην κατηγορία Windows Update, κάντε ένα κλικ στο Advanced options και μετά άλλο ένα στο Choose how updates are delivered. Όπως βλέπετε στο screenshot, στην ενότητα Updates from more than one place έχουμε την αντίστοιχη επιλογή στο On. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούμε τη δυνατότητα για διακίνηση updates με τεχνολογία peer-to-peer. Τώρα, εκτός της λήψης από τα κεντρικά, δηλαδή από την ίδια τη Microsoft, όπως συζητήσαμε θα ήταν καλή ιδέα να στέλνουμε και να παίρνουμε updates μόνον από PCs του ίδιου τοπικού δικτύου. Προς τούτο, φροντίζουμε ώστε να ισχύει Get updates from Microsoft, and get updates from and send updates to = PCs on my local network.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων