Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Η εργαλειοθήκη του Windows PowerUser

Γιατί, αγαπητή Microsoft, καλή η πασιέντζα, αλλά που και που είναι χρήσιμο να υπάρχει και κανένα εργαλείο για διάγνωση και αντιμετώπιση προβλημάτων…

Ακόμα και ο πιο αυστηρός κριτής του Linux θα αναγνωρίσει –τουλάχιστον- ότι όλες σχεδόν οι διανομές του παρέχουν ένα σκασμό εργαλεία για να εντοπίζει και να διορθώνει τα πιθανά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει. Στα Windows απ’ την άλλη, η Microsoft φαίνεται να προωθεί την φιλοσοφία «οι χρήστες δεν έχουν καμία δουλειά να μπλέκουν με τα ενδότερα του λειτουργικού», αποφεύγοντας να συμπεριλάβει στις διανομές των Windows εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την διαχείριση του συστήματος και τα οποία μάλιστα –σε αρκετές περιπτώσεις- έχει αναπτύξει η ίδια αλλά τα διανέμει ξεχωριστά.
Το WSCC (Windows System Control Center) και το CRUK (Computer Repair Utility Kit) είναι δύο πολύ χρήσιμες συλλογές από μικρά –συνήθως- εργαλεία που μπορούν να σας γλυτώσουν από πολύ χρόνο και κόπο όταν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα σε κάποιο Windows box. Και οι δύο συλλογές είναι portable οπότε εκτός από την μόνιμη εγκατάσταση στο σύστημά σας, μπορείτε να τις τοποθετήσετε σε κάποιο USB stick για να τις έχετε μαζί σας σε περίπτωση που χρειαστούν.

WSCC

Όταν μιλάμε για μικρά πρακτικά εργαλεία στα Windows δύο ονόματα μας έρχονται στο μυαλό: Sysinternals και NirSoft. Καθεμιά από τις δύο εταιρίες έχει αναπτύξει δεκάδες freeware utilities που έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή λόγω της ευκολίας με την οποία λύνουν κάποια εξειδικευμένα προβλήματα των χρηστών, ενώ κάποια από αυτά έχουν αναφερθεί αρκετές φορές και σε συμβουλές του περιοδικού που διαβάζετε. Τα εργαλεία της Sysinternals μάλιστα, έγιναν τόσο δημοφιλή που κέντρισαν το ενδιαφέρον της ίδιας της Microsoft, η οποία αγόρασε την Sysinternals το 2006.
Το WSCC είναι και αυτό ένα freeware utility που αναλαμβάνει να διευκολύνει την πρόσβαση στα περίπου 150 διαφορετικά εργαλεία των δύο εταιριών, κατατάσσοντας τα σε κατηγορίες με βάση την λειτουργία τους και παρέχοντας φιλικές περιγραφές της εξειδίκευσής τους κάτω από ένα κοινό και ελαφρώς παραμετροποιήσιμο γραφικό περιβάλλον που θυμίζει το Control Panel. Μάλιστα, το πρόγραμμα έχει την δυνατότητα να εκτελεί τα συγκεκριμένα εργαλεία κατεβάζοντάς τα απευθείας από το internet, χωρίς πρώτα να τα έχετε κατεβάσει στον υπολογιστή σας χειροκίνητα. Ωστόσο, όσο πρακτικό και αν είναι αυτό το χαρακτηριστικό, προτείνεται να κατεβάσετε όλα τα εργαλεία τοπικά για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων όταν τα χρειαστείτε σε ένα υπολογιστή που δεν έχει πρόσβαση στο internet.

Το παράθυρο που παίζει τον ρόλο του launcher στο WSCC. Όπως φαίνεται, εκτός από τις κατηγορίες Sysinternals και NirSoft, υπάρχει και μια τρίτη κύρια κατηγορία που δίνει πρόσβαση σε μερικά χρήσιμα εργαλεία του ίδιου του λειτουργικού.

Για το πλήρες πακέτο λοιπόν, αρχικά κατεβάστε το ίδιο το WSCC και αποσυμπιέστε το στον φάκελο της επιλογής σας (π.χ. wscc). Στην συνέχεια κατεβάστε την πλήρη σουίτα εργαλείων της Sysinternals από το site της Microsoft και αποσυμπιέστε τα σε ένα υποφάκελο του wscc (π.χ. sysinternals). Δυστυχώς, η NirSoft δεν διανέμει όλη τη σουίτα της σε ένα πακέτο και έτσι ο πιο εύκολος τρόπος για να προμηθευτείτε τα εργαλεία της είναι να επισκεφτείτε το NirSoft Panel και να τα κατεβάσετε ένα-ένα (χρήσιμο θα ήταν εδώ αν είχατε ένα download manager που να μπορεί να κατεβάσει όλα τα links που περιέχει μια σελίδα). Αφού τα κατεβάσετε, αποθηκεύστε τα σε ένα δεύτερο υποφάκελο του wscc (π.χ. nirsoft). Μένει πλέον να ρυθμίσετε το WSCC ώστε να γνωρίζει που μπορεί να βρει τα τοπικά αντίγραφα των εργαλείων, το οποίο μπορείτε να κάνετε από την καρτέλα Software του παράθυρου Options που θα εμφανιστεί μάλιστα αυτόματα την πρώτη φορά που θα εκτελέσετε το πρόγραμμα.

Μερικές από τις εφαρμογές του WSCC
Εργαλείο Χρήση
Sysinternals Process Explorer
Sysinternals Process Monitor
NirSoft CurrProcess
NirSoft ProcessActivityView
Καλύψτε τα κενά του Windows Task Manager. Ανακαλύψτε και ελέγξτε με κάθε λεπτομέρεια τι κάνει η κάθε ανοικτή διεργασία και τα νήματά της (με τι προνόμια τρέχει, τι αρχεία ανοίγει, ποιες DLL καλεί, τι αλλαγές κάνει στην registry, τι συνδέσεις ανοίγει και *πολλά* άλλα).
Sysinternals AutoRuns Δείτε *οτιδήποτε* εκτελείται αυτόματα στον υπολογιστή σας κατά την εκκίνηση του λειτουργικού, κατά την διαδικασία login, κατά την εκτέλεση του shell, κατά την εκκίνηση του Internet Explorer και σε πολλά άλλα hooks ανεξάρτητα απ’ το αν αυτό που εκτελείται έχει την μορφή προγράμματος ή service ή plugin ή gadget ή κάποιας DLL. Και φυσικά, αν κάτι δεν σας αρέσει απενεργοποιήστε το.
Sysinternals Rootkit Revealer Ψάξτε τον υπολογιστή σας για ύπουλα rootkit
Sysinternals TCPView
NirSoft CurrPorts
Μέχρι η Microsoft να αντικαταστήσει το απαράδεκτο netstat, δείτε σε πραγματικό χρόνο τα ports (TCP ή UDP) που έχουν ανοίξει οι διεργασίες του συστήματος και με ποιες IP επικοινωνούν.
NirSoft Asterisk Logger
NirSoft ChromePass
NirSoft Dialupass
NirSoft IEPassView
NirSoft MailPassView
NirSoft MessenPass
NirSoft Network Password
NirSoft Password Fox
NirSoft PST Password
NirSoft Remote Desktop Pwd
NirSoft VNC PassView
NirSoft WirelessKeyView
NirSoft SniffPass
Θέλετε να κλέψ… έχμ… ξεχάσατε το password σας από κάποια τοπική εφαρμογή ή κάποια υπηρεσία web; Πιθανότατα είναι ήδη αποθηκευμένο μέσα στον υπολογιστή σας. Χρησιμοποιήστε το ανάλογο εργαλείο της NirSoft για να ξεθάψετε αποθηκευμένα password:

 • από διάφορες online υπηρεσίες όπου ο browser (ΙΕ, Firefox, Chrome) έχει ρυθμιστεί να «θυμάται» το password.
 • από συνδέσεις dialup
 • από συνδέσεις του τοπικού δικτύου
 • από λογαριασμούς email (Outlook, Outlook Express, Windows Mail, Thunderbird, Eudora, Incredimail και διάφορες online υπηρεσίες) καθώς και από τα αρχεία PST του Outlook.
 • από την εφαρμογή IM που χρησιμοποιείτε (Windows/MSN/Live Messenger, ICQ, Google Talk, AOL Messenger, Trillian, Miranda, GAIM)
 • από εφαρμογές Remote Desktop (RDP και VNC)
 • από αποθηκευμένα ασύρματα δίκτυα
 • από οποιαδήποτε εφαρμογή έχει αποθηκεύσει ένα password αλλά το κρύβει πίσω από αστερίσκους
 • με χρήση sniffer από οποιαδήποτε εφαρμογή υποβάλλει τα credentials δικτυακά σε κάποιο server
NirSoft SmartSniff
NirSoft SocketSniff
Δείτε συνολικά όλα τα πακέτα TCP που διέρχονται μέσα από τον ελεγκτή δικτύου ή παρακολουθήστε ειδικά την WinSock δραστηριότητα για επιλεγμένες διεργασίες.

 

CRUK

Το PStart, ο launcher του CRUK, σας δίνει την δυνατότητα να επεκτείνετε την συλλογή σας προσθέτοντας τα δικά σας αντικείμενα. Στην εικόνα, εκτός από τις προκαθορισμένες κατηγορίες και κάποια εργαλεία του CRUK, μπορείτε να δείτε και μια συντόμευση προς το WSCC που προσθέσαμε εμείς αργότερα.To Computer Repair Utility Kit, όπως λέει άλλωστε και το όνομά του, αποτελείται κυρίως από εργαλεία που έχουν να κάνουν με την επιδιόρθωση. Μάλιστα, υπεύθυνοι για την συγκέντρωση της συλλογής είναι οι άνθρωποι του Technibble.com, ενός site που απευθύνεται σε τεχνικούς Η/Υ με σκοπό να διευκολύνει τη δουλειά τους.
Η δεύτερη έκδοση της συλλογής, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, περιέχει 52 εργαλεία χωρισμένα στις κατηγορίες File Management, Information, Repair Tools, Recovery, Network Tools, Virus & Malware Removal Tools, Misc και Tweaks. Κάποια από τα εργαλεία αυτά είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένα όπως εκείνα της συλλογής WSCC μάλιστα μερικά από αυτά , αλλά κυρίως είναι portable εκδόσεις διάσημων mainstream εφαρμογών όπως οι:

 • Firefox – για τις περιπτώσεις που το σύστημα είναι τόσο κατεστραμμένο που δεν λειτουργεί ούτε ο browser.
 • DriveImage XML – για partition backup/restore
 • DeepBurner – για δημιουργία/αντιγραφή οπτικών δίσκων
 • CCleaner – για να αφαιρέσετε λίγο bloat από το σύστημα
 • 7zip – για τις ανάγκες συμπίεσης/αποσυμπίεσης
 • Recuva – για επαναφορά διαγραμμένων αρχείων
 • Putty – για συνδέσεις Telnet/SSH
 • Wireshark – το απόλυτο εργαλείο sniffing & ανάλυσης δικτυακών πρωτοκόλλων
 • NetStumbler – για troubleshooting ασύρματων δικτύων

Επίσης στις κατηγορίες Scripts μπορείτε να βρείτε μερικούς χρήσιμους αυτοματισμούς ενώ στην κατηγορία Useful Sites υπάρχουν σύνδεσμοι προς site που μπορεί να είναι χρήσιμα για διάγνωση και επιδιόρθωση όπως τα VirusTotal, DriverGuide, WhatIsMyIP και RouterPasswords.
To CRUK δεν διαθέτει κάποιο ειδικό utility για launcher όπως το WSCC αλλά χρησιμοποιεί το γενικής χρήσης PStart (Portable Start). Έτσι, μπορείτε να τροποποιήσετε την συλλογή είτε αφαιρώντας κατηγορίες και εργαλεία που δεν βρίσκετε χρήσιμα, είτε επεκτείνοντάς την απεριόριστα προσθέτοντας τα δικά σας αγαπημένα προγράμματα, script και link.
Αντίθετα από το WSCC, το CRUK v2 διανέμεται συγκεντρωμένο σε ένα συμπιεσμένο αρχείο (περίπου 90mb) για να μην χρειάζεται να κατεβάζετε ένα-ένα όλα τα εργαλεία που το αποτελούν. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το Technibble.com.

Και οι δύο συλλογές απαιτούν για την λειτουργία τους ένα σύστημα το οποίο να μπορεί να περάσει την διαδικασία εκκίνησης και login των Windows και συνεπώς δεν αντικαθιστούν τα LiveCD/LiveUSB τα οποία μπορούν πιθανά να επαναφέρουν ένα σύστημα που δεν μπορεί καν να ξεκινήσει το λειτουργικό σύστημα. Από την άλλη, δεν είναι λίγα τα εργαλεία σε αυτές τις συλλογές τα οποία έχουν νόημα μόνο όταν εκτελούνται μέσα στο κύριο instance του λειτουργικού συστήματος και όχι από κάποιο άλλο που τρέχει προσωρινά από κάποιο οπτικό δίσκο ή USB stick (π.χ. όλα τα utility της NirSoft που αφορούν password recovery).
Για να συμπληρωθεί λοιπόν η εργαλειοθήκη σας, καλό είναι να περιέχει, εκτός από τα WSCC και CRUK, και κάποιο bootable περιβάλλον, είτε αυτό είναι βασισμένο σε DOS, είτε σε Linux, είτε σε Windows (BartPE). Αυτό όμως είναι θέμα κάποιας επόμενης παρουσίασης.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων