Το προφίλ μας στο Google Plus
12

Μικρές επεμβάσεις, μεγάλα αποτελέσματα

Όσο κι αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν κάποιοι, ακόμα και οι αναγνώστες ενός περιοδικού σαν το deltaHacker [*] δουλεύουν και με τα Windows, έστω κι αν είναι μόνο για να τρέξουν το Portal 2. Πάντως για όποιον λόγο κι αν χρησιμοποιεί κάποιος το εν λόγω λειτουργικό σύστημα -και μπορούμε να σκεφτούμε τουλάχιστον 129 λόγους-, ταπεινή μας γνώμη είναι ότι δεν δικαιούται να μην το έχει βέλτιστα ρυθμισμένο!

[*] Λες και υπάρχουν πολλά περιοδικά σαν το deltaHacker, αλλά λέμε τώρα ;)

Αμέσως αμέσως βέβαια προκύπτει το ερώτημα: Τι σημαίνει "βέλτιστα ρυθμισμένο λειτουργικό"; Η αλήθεια είναι πως σημαίνει πολλά και ταυτόχρονα τίποτα κι ο καθένας δικαιούται να καταλαβαίνει διαφορετικά πράγματα και να δίνει τη δική του απάντηση. Επιπρόσθετα, "σωστή ρύθμιση" σημαίνει άλλα πράγματα για ένα σύστημα desktop κι άλλα για ένα σύστημα server. Παράδειγμα: Σ’ ένα PC που χρησιμοποιείται ως desktop έχει περισσότερη σημασία το χαμηλό latency παρά το μεγάλο throughput, αφού αυτό που ενδιαφέρει είναι το μηχάνημα ν’ αποκρίνεται ακαριαία σ’ ό,τι ζητά ο μοναδικός, πρακτικά, χρήστης του. Το αντίθετο συμβαίνει μ’ έναν server, όπου εκεί ενδιαφέρει κυρίως η διακίνηση μεγάλου όγκου δεδομένων.

Το προαναφερθέν παράδειγμα αφορά σε ρυθμίσεις που γίνονται στον πυρήνα του λειτουργικού – και συγκεκριμένα στον task scheduler. Μάλιστα στα συστήματα Linux/BSD, όπου ο πηγαίος κώδικας του πυρήνα διατίθεται ελεύθερα, είναι δυνατό να του κάνετε μια ανεμεταγλώττιση με στόχο να βελτιστοποιήσετε το μηχάνημα για χρήση desktop ή server. Αν μάλιστα έχετε όρεξη για πειράματα και φυσικά ατέλειωτη, αληθινή διασκέδαση, σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο Parabing μπορείτε να δείτε πώς αναμεταγλωττίζεται ο πυρήνας του Ubuntu Natty.

Όμως το άρθρο που τώρα διαβάζετε αφορά στα Windows 7 κι εκεί δεν μπορούμε να πειράξουμε τον πυρήνα. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να κάνουμε ένα σωρό μικρορυθμίσεις εδώ κι εκεί. Καθεμιά ξεχωριστά δεν επιφέρει κάποιο μεγάλο αποτέλεσμα, όλες μαζί όμως οδηγούν σ’ ένα σύστημα που λειτουργεί αποδοτικότερα. Για την ακρίβεια, όλα όσα ακολουθούν αποτελούν σχεδόν στάνταρτ πρακτικές που ο γράφων εφαρμόζει στο Windows 7 PC που έχει στο γραφείο, καθώς και σε κάθε άλλο σύστημα Windows που τυχαίνει να χρησιμοποιεί – και που φυσικά τον αφήνουν να σκαλίσει :) Εκτός από τα tweaks που κάνει στο ίδιο το σύστημα, εγκατεστημένα έχει και δυο άλλα προγράμματα, τρίτων κατασκευαστών, τα οποία θεωρεί απαραίτητα: Το Smart Defrag και το CCleaner. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά…

uninstall apps

uninstall appsΕίστε από κείνους που τους αρέσει να εγκαθιστούν όποια εφαρμογή, πρόγραμμα ή εργαλείο βρίσκουν μπροστά τους; Αν ναι, μην ντρέπεστε να το παραδεχτείτε. Έχουμε περάσει κι εμείς από εκεί που είστε (για την ακρίβεια επιστρέφουμε κάθε τρεις και λίγο), επομένως σας καταλαβαίνουμε απόλυτα. Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές, με την "ας το ‘χω εύκαιρο για όταν μου χρησιμεύσει" να ‘ναι από τις πιο δημοφιλείς (και ύπουλες). Αυτό πάντως που δεν μπορούμε, πλέον, να καταλάβουμε είναι την τάση του "εγκαθιστώ αλλά ποτέ δεν απεγκαθιστώ". Πέρα από το χώρο που πιάνουν στο δίσκο τα προγράμματα, συμβάλλουν στο φαινόμενο του disk fragmentation κι επιπρόσθετα "διογκώνουν" περιττά το registry. Μην το σκέφτεστε, λοιπόν: Ό,τι δεν χρησιμοποιείτε -ή έστω είναι απίθανο να το χρησιμοποιήσετε-, διώξτε το. Παρεμπιπτόντως, μετά από μια φρέσκια εγκατάσταση των Windows μην αρχίσετε να εγκαθιστάτε άκριτα εφαρμογές. Βάλτε μόνον εκείνες που ξέρετε ότι θα χρειαστείτε άμεσα κι από κει και πέρα εγκαθιστάτε όταν προκύπτει η ανάγκη και μόνον τότε.

windows features

windows featuresΚαι μιας και μιλάμε για απεγκαταστάσεις πραγμάτων που δεν χρησιμοποιούμε, πέρα από τα προγράμματα και τις εφαρμογές υπάρχουν κι ορισμένα στοιχεία των Windows τα οποία είναι μάλλον απίθανο να χρειαζόσαστε. Εμείς, π.χ., δεν ασχολούμαστε καν με τα προεγκατεστημένα παιχνίδια των Windows, γι’ αυτό και τα διώχνουμε στην πρώτη ευκαιρία ;)

msconfig

msconfigΜια (σχετικά) φρέσκια εγκατάσταση των Windows φορτώνει πολύ γρήγορα και το σύστημα είναι σε θέση ν’ αποκρίνεται πλήρως μέσα σ’ ελάχιστο χρόνο. Όσο όμως περνά ο καιρός αυτό αλλάζει – και δεν είναι μόνο η ιδέα μας, επειδή συνηθίσαμε το μηχάνημα και την ταχύτητά του. Ο κυριότερος λόγος που ο υπολογιστής αργεί να φτάσει σ’ ένα σημείο όπου είναι 100% χρησιμοποιήσιμος (η εμφάνιση του desktop κάθε άλλο παρά ενδεικτική είναι), εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πλήθος των προγραμμάτων κι εργαλείων που φορτώνονται αυτόματα κατά την εκκίνηση του λειτουργικού. Είναι λογικό να χάνουμε τον έλεγχο για το τι φορτώνεται αυτόματα. Ευτυχώς, το εργαλείο msconfig των Windows μάς παρέχει μια πλήρη εικόνα αυτής της κατάστασης, ενώ την ίδια στιγμή μας επιτρέπει ν’ απενεργοποιούμε την αυτόματη εκκίνηση όποιων προγραμμάτων/εργαλείων επιθυμούμε. Για να τρέξετε το msconfig πατήστε το συνδυασμό πλήκτρων [Windows Key + R], στη θυρίδα του παραθύρου ονόματι Run που θα εμφανιστεί γράψτε msconfig και μετά πατήστε το [Enter]. Στο νέο παράθυρο με όνομα System Configuration που θα εμφανιστεί, η καρτέλα που μας ενδιαφέρει είναι η Startup. Στο πλαίσιο από κάτω υπάρχουν όλα τα startup items και μπορούμε ν’ απενεργοποιήσουμε επιλεκτικά ένα ή περισσότερα εξ αυτών. Περιττό να πούμε ότι πρέπει να γνωρίζουμε τι κάνουμε. Για παράδειγμα, τα Google Update ή Java Update μπορούμε να τ’ απενεργοποιήσουμε χωρίς να ‘χουμε καμία σοβαρή επίπτωση. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με κάθε entry (τα TrueCrypt και Dropbox είναι δύο παραδείγματα που μας έρχονται τώρα στο μυαλό).

system protection

system protectionΚάθε φορά που εγκαθιστούμε μια εφαρμογή ή κάποιον οδηγό συσκευής, τα Windows 7 δημιουργούν ένα restore point. Ουσιαστικά, παίρνουν ένα backup κρίσιμων αρχείων και ρυθμίσεων του συστήματος, καθώς κι αρχείων που ο χρήστης τροποποίησε. Τα Windows 7 εξ ορισμού δημιουργούν ένα restore point κάθε επτά μέρες, αρκεί κανένα restore point να μη δημιουργήθηκε τις προηγούμενες επτά. Η όλη ιδέα είναι ότι αν μετά από κάποια σημαντική αλλαγή στο σύστημα κάτι δεν πάει καλά, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει ένα προηγούμενο restore point κι έτσι να επαναφέρει το ίδιο το λειτουργικό στην αντίστοιχη προηγούμενη, καλή κατάσταση. Το θέμα με τη λήψη restore points είναι ότι ενδέχεται να καθυστερούν το σύστημα όταν λαμβάνονται. Επιπρόσθετα πιάνουν χώρο στο δίσκο (κι όσο να ‘ναι αυξάνουν και το fragmentation). Προσωπική μας συνήθεια είναι ν’ απενεργοποιούμε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό των Windows. Εξάλλου για την περίπτωση εκτάκτου ανάγκης ούτως ή άλλως φροντίζουμε να ‘χουμε ξεχωριστό, σαφέστατα πληρέστερο backup της δουλειάς μας. Επομένως το πολύ πολύ να χρειαστεί να εγκαταστήσουμε εκ νέου το λειτουργικό, διαδικασία που δεν διαρκεί πολύ με τα Windows 7. Εδώ να κάνουμε και μια σημείωση: Κυκλοφορούσε κάποτε η άποψη -και συνεχίζει να κυκλοφορεί ακόμη και σήμερα- ότι τα restore points είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την περίπτωση που κολλήσουμε κάποιο malware, υπό την έννοια ότι "ενεργοποιώντας" ένα restore point επαναφέρουμε τα "καθαρά" αρχεία συστήματος, αυτά δηλαδή που δεν είναι μολυσμένα από το malware, επομένως το ξεφορτωνόμαστε με μια κίνηση. Όμως στην πράξη αυτό δεν έχει νόημα, αφού προϋποθέτει ότι γνωρίζουμε εκ των προτέρων πως το restore point που επαναφέρουμε *δεν* περιλαμβάνει μολυσμένα αρχεία. Επιπρόσθετα, πολλά σύγχρονα malware έχουν την ικανότητα να κρύβονται ακόμα και μέσα σε ήδη δημιουργημένα restore points! Το ηθικό δίδαγμα, λοιπόν, είναι απλό: Ακολουθείτε μια καλή στρατηγική backup και ξεχάστε τα restore points, απενεργοποιώντας το σχετικό μηχανισμό των Windows.

disk cleanup

disk cleanupΗ σαβούρα όλων αυτών των περιττών, άχρηστων αρχείων που ξεμένουν από εγκαταστάσεις κι αναβαθμίσεις έχει μια τάση να συσσωρεύεται και να μας σπαταλά χώρο από το δίσκο. Στο φαινόμενο συμβάλουν και τ’ αρχεία στον κάδο ανακύκλωσης, τα log files, τα error reports κ.ο.κ. Αν τώρα σκέφτεστε ότι δεν κινδυνεύετε να ξεμείνετε από ελεύθερο χώρο στο δίσκο του λειτουργικού, ίσως το σκέφτεστε επειδή δεν έχετε δίσκο SSD. Μεταξύ μας ούτε ο γράφων έχει, όμως είναι και τ’ άλλο: Κανείς χρήστης που σέβεται τον εαυτό του και θέλει να ισχυρίζεται ότι είναι ο master του PC του, ανέχεται όλη αυτή τη σαβούρα για πολύ καιρό! Ευτυχώς, το ενσωματωμένο εργαλείο εκκαθάρισης των Windows 7 μας βοηθά ν’ απαλλασσόμαστε απ’ αυτή.

defrag

defragΜε λίγα κι απλά λόγια, το φαινόμενο του κατακερματισμού (fragmentation) προκαλείται από το γεγονός ότι λόγω σβήσε-γράψε δημιουργούνται κενές περιοχές στο δίσκο κι έτσι δεν είναι πάντοτε δυνατή η δέσμευση συνεχούς αποθηκευτικού χώρου για τη δημιουργία ενός αρχείου. Ως αποτέλεσμα, το αρχείο "διασκορπίζεται" σε διάφορες, πιθανώς απόμακρες μεταξύ τους περιοχές του δίσκου. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε το δίσκο ο κατακερματισμός αυξάνει. Επίσης, στο ρυθμό αύξησης συμβάλλει -θετικά ή αρνητικά- το πώς χρησιμοποιούμε το δίσκο. Αν, π.χ., τον έχουμε κυρίως για backup, επομένως κατά κύριο λόγο *μόνο* γράφουμε αρχεία σ’ αυτόν, τότε ο δίσκος πρακτικά παραμένει αποκατακερματισμένος. Από την άλλη, αν γράφουμε-σβήνουμε αρχεία διαφορετικών μεγεθών σχεδόν κάθε μέρα, τότε ο δίσκος κατακερματίζεται γρήγορα. Το θέμα με το fragmentation είναι ότι όσο αυξάνει τόσο πιο αργή γίνεται η πρόσβαση σ’ αυτόν. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία για defragmentation δίσκων, τα οποία ουσιαστικά επιχειρούν ν’ αναδιατάσσουν τα αρχεία πάνω του ώστε να καταλαμβάνουν συνεχείς περιοχές. Έτσι, μετά από κάθε αναδιάταξη τα αρχεία είναι περισσότερο τακτοποιημένα και συνεπώς η γενικότερη πρόσβαση στο δίσκο γίνεται γρηγορότερα. Ορισμένοι πάντως αμφισβητούν την αξία αυτής της ανασυγκρότησης, ισχυριζόμενοι ότι η όποια βελτίωση στην ταχύτητα πρόσβασης *δεν* γίνεται αντιληπτή. Από προσωπική εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι ο ισχυρισμός ευσταθεί, μ’ έναν όμως μεγάλο αστερίσκο: Αν ο δίσκος χρησιμοποιείται έντονα και συχνά, τότε ένα defragmentation που γίνεται περίπου δυο φορές το χρόνο επιφέρει ουσιαστική, αισθητή βελτίωση στην ταχύτητα πρόσβασης. Τα Windows 7 έρχονται με το δικό τους εργαλείο ανασυγκρότησης κι αν δεν το ‘χετε χρησιμοποιήσει ποτέ ίσως τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να το κάνετε. Από κει και πέρα, έχετέ το στα υπόψη. (Στο παρόν άρθρο θα δούμε και μια πρόταση ενός προγράμματος ανασυγκρότησης τρίτου κατασκευαστή, το οποίο σ’ σύγκριση μ’ εκείνο της Microsoft είναι ταχύτερο και κάνει καλύτερη δουλειά.)

power options

power optionsΑνεξάρτητα αν έχετε desktop ή laptop, ίσως αξίζει να κάνετε μερικές τροποποιήσεις στα presets διαχείρισης ενέργειας. Για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός laptop μπορεί να θέλετε να μειώσετε ή ν’ αυξήσετε τον ελάχιστο χρόνο αδράνειας μετά το πέρας του οποίου η οθόνη σβήνει. Αν πάλι έχετε desktop -και πάντα αναλόγως της χρήσης που κάνετε-, μπορεί να θέλετε ή να μη θέλετε να πέφτει το μηχάνημα αυτόματα σε νάρκη. Επίσης, θα διαπιστώσετε ότι ακόμα και στο preset του high performance ο δίσκος σταματά μετά από 20 λεπτά αδράνειας. Ξανά αναλόγως της χρήσης που κάνετε, είναι πιθανό είτε να θέλετε να μεταβάλλετε το χρόνο αδράνειας είτε ακόμη και ν’ απενεργοποιήσετε τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Συμπερασματικά, αυτό που θέλουμε να σας πούμε είναι να ρίξετε τουλάχιστον μια προσεκτική ματιά στις προχωρημένες ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

advanced

advancedΤα Aero effects των Windows μπορεί να ‘ναι εντυπωσιακά, ωστόσο αναλόγως της ισχύος της GPU που έχει το σύστημά σας ενδέχεται να επιβραδύνουν την απόκριση του συστήματος όσον αφορά στην αλληλεπίδρασή σας μ’ αυτό. Αλλά ακόμα κι αν η GPU είναι ταχύτατη, υπάρχουν καλοί λόγοι για ν’ απενεργοποιήσετε ορισμένα απ’ αυτά τα εφέ. Εκείνο της διαφάνειας, π.χ., δεν δημιουργεί πάντα το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα, αφού συχνά τα στοιχεία που βρίσκονται πίσω από την ημιδιαφανή μπάρα των παραθύρων δείχνουν "λασπωμένα". Επίσης, η απενεργοποίηση του animation ελαχιστοποίησης/επαναφοράς παραθύρων αφήνει την αίσθηση ενός περιβάλλοντος που αποκρίνεται άμεσα στις ενέργειές σας (το σύστημα γίνεται snappier, για να το πούμε και διαφορετικά :D). Ευτυχώς, τα Windows 7 μάς επιτρέπουν να ενεργοποιούμε/απενεργοποιούμε επιλεκτικά πολλά από τα εφέ τους.

CCleaner: Πολυεργαλείο για καθαρές δουλειές

Δεν θα σας πούμε τι δουλειά έχει αυτό το έξτρα "C" στο όνομα – εύκολα μπορείτε να μαντέψετε από ποια λέξη προέρχεται :) Το συγκεκριμένο δωρεάν εργαλειάκι είναι πολύ χρήσιμο για όσους νοιάζονται για την καθαριότητα του Windows-based συστήματός τους. Σε γενικές γραμμές, όταν μιλάμε για καθαριότητα εννοούμε στο δίσκο και στο registry των Windows. Αλλά αυτή η γενικόλογη πρόταση μάλλον αδικεί το CCleaner. Δείτε τα ακόλουθα screenshots και θα καταλάβετε τι εννοούμε. Αμέσως μετά, κατεβάστε το πρόγραμμα από την επίσημη σελίδα του κι αρχίστε να το χρησιμοποιείτε κι εσείς, π.χ., μια φορά το μήνα.

ccleaner cookiesΜεταξύ των άχρηστων αντικειμένων που πετάει το CCleaner είναι και τα cookies των εγκατεστημένων web browser. Έχει όμως την εξυπνάδα να μη διαγράφει τα χρήσιμα, όπως εκείνα που χρησιμοποιούνται για αυτόματα logins σε online υπηρεσίες.

ccleaner crap filesccleaner crap filesΑναλυτικότερα, το CCleaner εντοπίζει και διαγράφει άχρηστα αρχεία που δημιουργούνται από το λειτουργικό σύστημα, όλους τους δημοφιλείς web browser, τον διαχειριστή αρχείων των Windows, εφαρμογές κι εργαλεία όπως τα Acrobat Reader, Office, 7-zip κ.ο.κ.

ccleaner analysis resultsΜετά από μια ανάλυση στο σύστημα της δοκιμής το CCleaner εντόπισε άχρηστα αρχεία συνολικού μεγέθους 439MB. Σε άλλες περιπτώσεις το έχουμε δει να συγκεντρώνει αρχεία με συνολικό μέγεθος που φτάνει ξεπερνά τα 2GB! Σίγουρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταλαμβάνουν χώρο από το δίσκο του υπολογιστή – ειδικά αν αυτός είναι SSD, όπου το κόστος ανά GB είναι τουλάχιστον τσουχτερό. Όπως και να ‘χει, μετά από μια ανάλυση ένα κλικ στο Run Cleaner απομακρύνει τη σαβούρα μια και καλή, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη φορά που θα μαζευτεί.

ccleaner registryccleaner registryΌσο χρησιμοποιούμε τα Windows στο μητρώο τους (registry) δημιουργούνται άχρηστες ή άκυρες εγγραφές, π.χ., εξαιτίας της απεγκατάστασης εφαρμογών, αρχείων που έχουν διαγραφτεί η μετακινηθεί, τύπων αρχείων που δεν χρησιμοποιούνται από καμία εγκατεστημένη εφαρμογή κ.ο.κ. Καλό είναι το μητρώο να μην διογκώνεται – τουλάχιστον όχι άσκοπα. Το CCleaner έχει την ικανότητα να εντοπίζει όλες τις άχρηστες/άκυρες εγγραφές στο μητρώο και -με την άδεια του χρήστη- να τις διαγράφει. Αν τώρα αναρωτιέστε για τα πρακτικά οφέλη αυτής της διαδικασίας, ξεκάθαρη απάντηση από εμάς δεν θα πάρετε. Το μόνο που μπορούμε να σας εγγυηθούμε είναι ότι ο καθαρισμός του registry αυξάνει το feel good factor κάθε γνήσιου geek :)

ccleaner app uninstallccleaner startup appsΤο CCleaner παρέχει μηχανισμό για την απεγκατάσταση εφαρμογών. Δεν είναι διαφορετικός από εκείνον που παρέχουν τα ίδια τα Windows, θεωρούμε όμως ότι είναι περισσότερο βολικός. Το ίδιο πιστεύουμε και για το interface που μας επιτρέπει να βλέπουμε ποιες εφαρμογές ενεργοποιούνται αυτόματα κατά την εκκίνηση του λειτουργικού, καθώς και να ελέγχουμε ποιες πράγματι θα ενεργοποιούνται.

Smart Defrag: Ό,τι λέει τ’ όνομά του!

Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης που έρχεται με τα Windows 7 είναι απλό και κάνει μια χαρά τη δουλειά του, υπάρχουν ωστόσο καλύτερες προτάσεις τρίτων κατασκευαστών, οι οποίες μάλιστα διατίθενται δωρεάν. Αγαπημένο εργαλείο ανασυγκρότησης του γράφοντα είναι το Smart Defrag. Πάρτε μια καλή ιδέα για το πρόγραμμα από το screenshots που ακολουθούν. Κάτι μας λέει ότι πριν τα δείτε όλα θα πάτε στο επίσημο site του, θα το κατεβάσετε και θα το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Μόνη περίπτωση να πέφτουμε έξω είναι αν το έχετε ήδη ;)

sdefrag installation iobit toolbarΤο Smart Defrag είναι δωρεάν και κατά την εγκατάστασή του προσπαθεί να γίνει περισσότερο γενναιόδωρο απ’ όσο πρέπει. Εδώ βλέπετε την προτροπή του για εγκατάσταση μιας toolbar στους Internet Explorer και Firefox. Αν τη δεχτείτε ουσιαστικά βοηθάτε την IObit, κατασκευάστρια του Smart Defrag, να κερδίσει μερικά χρήματα, αφού κάθε φορά που θα τη χρησιμοποιείτε τα συνεργαζόμενα site θα δίνουν τον κάτιτίς τους στην εταιρεία. Δεν ξέρουμε για ‘σας, όμως σ’ εμάς δεν αρέσει καθόλου ιδέα εγκατάστασης toolbar τρίτου κατασκευαστή στον browser μας, όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις του εν λόγω κατασκευαστή.

sdefrag installation affiliate softwareΚαι μετά την προσφορά της toolbar, το Smart Defrag σας προτείνει να εγκαταστήσετε έξτρα, δωρεάν λογισμικό. Εμείς πάντα αρνούμαστε ευγενικά, αφού θέλουμε να ‘χουμε απόλυτο έλεγχο στο τι και πώς εγκαθίσταται στα μηχανήματά μας.

sdefrag installation select skinΑμέσως μετά την εγκατάσταση του Smart Defrag και πριν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε την εφαρμογή, έχουμε μια ευκαιρία να επιλέξουμε το skin της. Και τα δύο που διατίθενται τη ντύνουν πέρα από τα συνηθισμένα.

sdefrag system disk analysisΤο Smart Defrag μόλις τελείωσε την ανάλυση του δίσκου συστήματος. Όσο μεγαλύτερο είναι το Fragmentation Rate, τόσο περισσότερο νόημα έχει η ανασυγκρότηση.

sdefrag load on startupΣτις επιλογές του Smart Defrag βλέπουμε ότι το πρόγραμμα έχει την ικανότητα να ενεργοποιείται με το φόρτωμα των Windows. Η ιδέα είναι πως όταν το σύστημα είναι idle το πρόγραμμα θα ανασυγκροτεί σιωπηρά το δίσκο ή τους δίσκους που του έχουμε υποδείξει. Δεν ξέρουμε για εσάς, εμάς όμως αυτή η ιδέα δεν μας αρέσει :)

sdefrag auto defrag on cpu graphsdefrag auto defrag off cpu graphΕξ’ ορισμού, η αυτόματη ανασυγκρότηση δίσκων είναι ενεργοποιημένη. Όπως βλέπετε κι από το διάγραμμα, απασχολεί τη CPU. Όχι τρελά, ωστόσο την απασχολεί. Με το που απενεργοποιούμε την αυτόματη ανασυγκρότηση το CPU occupancy αμέσως αρχίζει να πέφτει…

sdefrag defrag processΜε τους αυτοματισμούς απενεργοποιημένους, ζητάμε την ανασυγκρότηση και πλήρη βελτιστοποίηση του δίσκου συστήματος. Αναλόγως του βαθμού κατακερματισμού, η διαδικασία είναι δυνατόν να επιφέρει αισθητή βελτίωση στην ταχύτητα πρόσβασης στο δίσκο.

sdefrag process summaryΈνα περίπου τέταρτο αργότερα η ανασυγκρότηση έχει ολοκληρωθεί και τα αρχεία πάνω στο δίσκο είναι όμορφα τακτοποιημένα. Σημειώστε ότι αν ο κατακερματισμός του δίσκου είναι μεγάλος η όλη διαδικασία είναι δυνατόν να διαρκέσει δύο ή περισσότερες ώρες. Κατά τα διάρκειά της, πάντως, θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε άνετα τον υπολογιστή.

12 Responses to “Μικρές επεμβάσεις, μεγάλα αποτελέσματα”

 1. sigma | 27/09/2011 at 01:03

  Ωραιο, πολυ καλο.
  Γιατι ομως δεν αναφερατε τπτ για την μνημη prefetch και τον temp φακελο?

  • subZraw | 27/09/2011 at 01:26

   Γεια χαρά,
   Ο φάκελος temp των Windows και τα prefetch data καθαρίζουν *και* με τη βοήθεια του CCleaner. Και ναι, μπορεί να μην κάναμε ειδική μνεία, όμως ο χρήστης του CCleaner είναι μάλλον βέβαιο ότι θα δει αμφότερες τις σχετικές επιλογές :)

 2. Ghost Rider | 27/09/2011 at 02:13

  Κ. Προεδρε δηλωνω ενοχος. Μονο εγω λειπω μεσα απο τον σκληρο μου δισκο!

 3. giannoug | 27/09/2011 at 12:59

  Πολύ καλό άρθρο! Δύο (2) μόνο παρατηρήσεις. Μια πολύ καλή προσθήκη στο CCleaner είναι το CCEnhancer που προσθέτει αρκετές επιλογές καθαρίσματος για άπειρα προγράμματα. To Smart Defrag για κάποιο λόγο δε μου γεμίζει το μάτι, προτιμώ το O&O Defrag. Δεν είναι δωρεάν, αλλά μικρό το κακό!

  • subZraw | 27/09/2011 at 13:22

   Χμ, από σήμερα έχω *και* ένα Windows box στο γραφείο. Το πήρα κυρίως για να τρέχω ένα εμπορικό πρόγραμμα και είχα σχεδόν ορκιστεί ότι δεν θα του εγκαταστήσω τίποτε περιττό. Ευτυχώς γι’ αυτό το “σχεδόν”, δηλαδή :D

 4. iceman358 | 02/10/2011 at 13:40

  Απορία λίγο άσχετη που όμως αναφέρεται στην εισαγωγή.
  Έχω στον σταθερό (το μόνο αξιόλογο πισί μου) windows 7 για παιχνίδια.
  Γίνεται να βάλω Ubuntu και να τρέχω windows και παιχνίδια μέσω VM?
  Και αν ναι, θα αξιοποιεί την κάρτα γραφικών μέχρι εκεί που πάει?
  :)

  (όσον αφορά το άρθρο, τα κάνω όλα περίπου. :P )

  • subZraw | 02/10/2011 at 13:51

   Πολύ καλές ερωτήσεις. Ξεκινώ απ’ την τελευταία: Όσο καλός κι αν είναι driver του Linux για την κάρτα γραφικών, καλύτερος από τον αντίστοιχο driver των Windows κατά πάσα πιθανότητα *δεν* θα είναι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κάρτα γραφικών θα παραμένει ανεκμετάλλευτη από το Linux σου, ειδικά αν είναι από την nVIDIA.

   Μπορείς να βάλεις Ubuntu και να τρέχεις από μέσα του τα Windows με virtualization (π.χ., με το VirtualBox ή με το VMware Workstation). Μην περιμένεις όμως να τρέχεις (άνετα/ανεκτά) σύγχρονα, απαιτητικά παιχνίδια 3D σε περιβάλλον virtualization — κι αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του host OS (εν προκειμένω το Ubuntu).

   Αυτό που σου προτείνω να κάνεις είναι είτε να τρέχεις Ubuntu σε εικονικό περιβάλλον με host OS τα Windows που ήδη έχεις εγκατεστημένα είτε, ακόμα καλύτερα, να εγκαταστήσεις το Ubuntu “δίπλα” από τα Windows, σε διαμόρφωση dual boot.

   • iceman358 | 02/10/2011 at 14:09

    Λοιπόν, το θηριάκι έχει AMD 1055Τ 6απύρηνο, 8GB RAM και ATi Radeon 6870. Οπότε, το να τρέχει πιο αργά λόγω της εικονικής μηχανής στη μέση δεν είναι πρόβλημα, καθώς (υποθέτω) το αντιμετωπίζει με τα τεκσπέκ του. Το ερώτημά μου είναι αν γίνεται να τρέξει το Crysis 2 πχ (που στα windos πέταγε και επεξεργαστής και ραμ ήταν στο 25-30%…). :)

    • subZraw | 02/10/2011 at 14:47

     Α, δεν έχει να κάνει με την ισχύ του επεξεργαστή! Απλά, στο virtualization οι εικονικές μηχανές *δεν* βλέπουν απευθείας τις κάρτες γραφικών, ούτε φυσικά χρησιμοποιούν τις δυνατότητές τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλά games δεν ανεβάζουν επαρκές frame-rate όταν τρέχουν σε εικονικό περιβάλλον :S

     • iceman358 | 02/10/2011 at 15:25

      Πάντως είναι το τελικό θέμα μου για να αφήσω τα γουίντος στην άκρη… Στο eeePC και σε ένα λάπτοπ που είχα, μόνο Linux τρέχανε. (άντε και κανένα Word μέσω wine) :P

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων