Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Windows Live Messenger – αλλάξτε του τα φώτα!

Όσοι έχετε ασχοληθεί με instant messaging (IM) θα έχετε ήδη καταλάβει ότι η επιλογή εφαρμογής IM έχει μια ιδιαιτερότητα: δεν είναι ακριβώς ελεύθερη. Το βασικό κριτήριο επιλογής μιας τέτοιας εφαρμογής δεν είναι πλέον η πρακτικότητα της αλλά η δημοτικότητά της ανάμεσα στους γνωστούς, τους φίλους και τους συνεργάτες σας. Υπάρχουν φυσικά multi-protocol λύσεις IM που σας απαλλάσσουν από την εξάρτηση σε συγκεκριμένα δίκτυα, αλλά οι περισσότερες πάσχουν από ασυμβατότητες και περιόδους υπολειτουργίας κάθε λίγο καιρό, όταν τα επίσημα δίκτυα για κάποιο λόγο αποφασίσουν να κάνουν μερικές αλλαγές στο πρωτόκολλο επικοινωνίας τους.

Κάπου εκεί έρχεται να «σώσει την μέρα» ο Windows Live Messenger (WLM) της Microsoft, η εφαρμογή IM με το μεγαλύτερο δίκτυο χρηστών (ιδιαίτερα μετά την σχετικά πρόσφατη ενοποίηση του δικτύου του με αυτό του Yahoo! Messenger). Και επειδή ίσως τον επιλέξατε ως αναγκαίο κακό, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανεχτείτε τα ενοχλητικά χαρακτηριστικά ή τις περιορισμένες λειτουργίες του. Το αντίθετο μάλιστα – μετά από μερικές «λεπτές επεμβάσεις» (κάποιες από τις οποίες «παραβιάζουν ελαφρώς» ;-) την άδεια χρήσης της εφαρμογής) ο WLM μπορεί να μετατραπεί από μια λύση ανάγκης στην πλέον επιθυμητή επιλογή…

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν εκατοντάδες utilities που υπόσχονται να κάνουν την εμπειρία σας με τον WLM καλύτερη, κάποια με την μορφή stand-alone εφαρμογών, άλλα ως patches και άλλα ως addons. Εμείς δοκιμάσαμε και ξεχωρίσαμε (ανάμεσα σε ιούς, tojans, worms, spyware και account stealers) τα πιο πρακτικά για να τα παρουσιάσουμε εδώ. Παρότι τα περισσότερα utilities λειτουργούν και σε παλαιότερες εκδόσεις του WLM (ή MSN Messenger όπως ονομαζόταν τότε) αλλά και στην beta του επερχόμενου WLM 9, προτείνεται να εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη stable έκδοση του διάσημου IM, που την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι η 8.5.1302.1018.

Mess Patch (http://patch.mess.be/)

Ο wizard του Mess Patch. Στο στιγμιότυπο φαίνεται μόνο μικρό μέρος των επιλογών του.Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Mess Patch είναι μάλλον η αφαίρεση των διαφημίσεων από όπου αυτές εμφανίζονται στον WLM (contact list, chat windows κλπ). Ωστόσο παρέχει συνολικά 80 περίπου ακόμα επιλογές σχετικά με την εμφάνιση του WLM (όπως αφαίρεση ή μετακίνηση κουμπιών και toolbar, πρόσθεση κουμπιών σε toolbars ως συντομεύσεις για διάφορες λειτουργίες) και την παράκαμψη των περιορισμών του, όπως polygamy (χαρακτηριστικό το οποίο θα αναφέρουμε ξανά αφού υποστηρίζεται και από άλλα utilities και αφορά στο να επιτρέπονται πολλαπλά instances του WLM να εκτελούνται ταυτόχρονα με διαφορετικά user accounts – ένας non-tweaked WLM δεν επιτρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο), αφαίρεση του χρονικού περιορισμού στα nudges και υποστήριξη και του Winamp στην λειτουργία Show what I’m listening to.
Το CustoMess είναι ίσως ο πιο πρακτικός τρόπος για να προσθέτετε emoticons, display pictures, emoticon fonts και backgrounds στον WLM χωρίς να ανησυχείτε για ιούς και ότι άλλο κακόβουλο συνοδεύει συνήθως αυτού του είδους τα downloads.Το Mess Patch είναι, όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομά του, ένας patcher. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να εγκατασταθεί τίποτα. Κατεβάζετε ένα εκτελέσιμο, το τρέχετε, επιλέγετε τα tweaks που επιθυμείτε και αυτό κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο εκτελέσιμο αρχείο και τις βιβλιοθήκες του WLM. Μετά από αυτό μπορείτε να το διαγράψετε από τον υπολογιστή σας. Αν για κάποιο λόγο θέλετε να αναιρέσετε κάποιες (ή όλες) τις αλλαγές μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτελέσετε ξανά το Mess Patch. Τότε θα σας δώσει την επιλογή να επαναφέρετε τα γνήσια αρχεία του WLM (που κράτησε ως backup την πρώτη φορά) και να τα «πειράξετε» ξανά με ένα νέο σετ επιλογών.
Δυστυχώς, όπως οι περισσότεροι patchers, έτσι και το Mess Patch απαιτεί να βρει ακριβώς τα εκτελέσιμα αρχεία στα οποία έχει προγραμματιστεί να επεμβαίνει και έτσι υπάρχει διαφορετική έκδοσή του για κάθε (οσοδήποτε ασήμαντο) revision του WLM. Πριν το κατεβάσετε λοιπόν, μάθετε την ακριβή έκδοση του WLM σας πηγαίνοντας στο παράθυρο About.
Και όσο είστε στην σελίδα του Mess ρίξτε μια ματιά και στα MessPatch Light και CustoMess.
Το πρώτο είναι μια Java έκδοση του Mess Patch που υποστηρίζει μόνο πολύ λίγα βασικά tweaks, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι δεν κατεβάζετε τίποτα αφού εκτελείται μέσα στον browser σας και δεν το ενδιαφέρει το ακριβές build number του WLM. Ότι πρέπει για να αφαιρέσετε σε 1 λεπτό τις διαφημίσεις από τον WLM στον υπολογιστή του φίλου σας.
Το δεύτερο είναι ένας content installer με πρόσβαση σε μια online βιβλιοθήκη με ποιοτικά emoticons, display pictures, emoticon fonts και backgrounds για τον WLM σας. Αν στην προηγούμενη πρόταση συναντήσατε πολλές άγνωστες έννοιες, απλά προσπεράστε το.

A-Patch (http://apatch.org/)

Ο wizard του A-Patch. Στο στιγμιότυπο φαίνεται μόνο μικρό μέρος των επιλογών του. Προσέξτε πόσο πρακτικό είναι το παράθυρο προεπισκόπησης.Το A-Patch είναι και αυτό patcher και διαθέτει με μικρή απόκλιση τα ίδια ακριβώς tweaks με το Mess Patch. Έχει όμως πιο universal εκδόσεις και έτσι με 4 downloads μπορείτε να «πατσάρετε» κάθε Messenger από τον MSN Messenger 6 (6.2.0205) μέχρι τον Windows Live Messenger 9 (14.0.3921.0717).
Η contact list και το chat window του WLM στην κανονική τους μορφή (πάνω) και μετά από ελαφρά tweaks με το A-Patch και εγκατάσταση των Messenger Plus! Live και StuffPlug (κάτω). Πέρα από τις υπόλοιπες διαφορές, παρατηρήστε πόσο αυξήθηκε ο ωφέλιμος χώρος της contact list με την αφαίρεση των διαφημίσεων και της search bar.Ωστόσο, το κύριο χαρακτηριστικό που το κάνει να ξεχωρίσει από το Mess Patch είναι η ζωντανή προεπισκόπηση του κάθε tweak. Επειδή, λοιπόν, μπορεί να μην καταλαβαίνετε μόνο από την περιγραφή τι αποτέλεσμα έχει λόγου χάρη η επιλογή Remove Gleam Notifications και επειδή δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικό να δοκιμάζετε κάθε επιλογή κάνοντας patch & revert στον αληθινό WLM, το A-Patch σας παρουσιάζει τις αλλαγές σε ένα ψεύτικο παράθυρο του WLM την ώρα που τις κάνετε και πριν «πατσάρει» τα πραγματικά αρχεία.
Όπως είναι φυσικό, τα A-Patch και Mess Patch δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί αφού ως patchers το καθένα απαιτεί τα αρχεία του WLM να είναι απείραχτα.
Να σημειωθεί εδώ ότι οποιαδήποτε αλλαγή στα binaries του WLM παραβιάζει την άδεια χρήσης που αποδεχτήκατε κατά την εγκατάσταση του προγράμματος στον υπολογιστή σας και συνεπώς η χρήση των Mess Patch και A-Patch καθιστούν εσάς εγκληματίες και εμάς συνεργούς. Aaah, what the hell… ;-)

Messenger Plus! Live (http://www.msgpluslive.net/)

Επίδειξη των λειτουργιών tabbed chat, message history και chat search του Messenger Plus! Live στο παράθυρο συνομιλίας του WLM.Ίσως το παλαιότερο addon για τον Messenger και σίγουρα το πιο δημοφιλές. Το Messenger Plus! Live (MPL) παραμετροποιεί κάθε λεπτομέρεια του WLM και προσθέτει δεκάδες νέα χαρακτηριστικά που το καθιστούν απαραίτητο για κάθε WLM power user. Κάποια χαρακτηριστικά του είναι:

 • Skins & Transparency. Αλλάξτε την εμφάνιση του WLM επιλέγοντας κάποιο skin από την μεγάλη ποικιλία που θα βρείτε στην σελίδα του MPL και ορίστε το ποσοστό διαφάνειας του παραθύρου.
 • Email Monitoring. Αυτόματος έλεγχος για νέα email σε πολλαπλά (όχι υποχρεωτικά Microsoft) accounts.
 • Polygamy.
 • Tabbed Chat. Οργανώστε τα πολλά παράθυρα συνομιλίας σε ένα κεντρικό παράθυρο με καρτέλες, όπως ακριβώς στον browser σας.
 • Advanced Chat Logging. Κρατήστε αναλυτικό αρχείο των συνομιλιών σας με χρονολογική ή ανά-επαφή οργάνωση με (προαιρετικά) χρήση HTML template, encryption και αναζήτηση.
 • Event Viewer, Event Logs & Event Notifications. Ενημερωθείτε σε πραγματικό χρόνο και κρατήστε αρχείο για το παραμικρό γεγονός που αφορά εσάς και τις επαφές σας.
 • Contacts On Desktop. Μεταφέρετε τις σημαντικές επαφές σας στην επιφάνεια εργασίας για συνεχή παρακολούθηση της κατάστασής τους και άμεση επικοινωνία ακόμα και όταν έχετε τον WLM ελαχιστοποιημένο.
 • Personalized Status. Προσωποποιημένα μηνύματα κατάστασης όταν τα Away και Busy δεν είναι αρκετά.
 • Messenger Lock. Κρύψτε ακαριαία όλα τα ανοικτά παράθυρα του WLM με κάποιο συνδυασμό πλήκτρων.
 • Βελτιώσεις στο chat window με Quick Texts, Quick Icons, Emotion Sounds, αναζήτηση, περισσότερες επιλογές μορφοποίησης κειμένου, υποστήριξη κώδικα μορφοποίησης IRC style ή Forum style (BBCode) και αύξηση του μέγιστου μεγέθους μηνύματος από 400 στους 1100 χαρακτήρες.

Τα chat logs του Messenger Plus! Live είναι μια από τις πιο πρακτικές λειτουργίες του. Ξεχάστε τις διαφωνίες «στο είπα – δεν μου το είπες» με τους φίλους σας…Τα παραπάνω είναι μια λίστα μόνο με τα κυριότερα χαρακτηριστικά και ο μόνος τρόπος για να δείτε όλες του τις λειτουργίες είναι να το δοκιμάσετε. Αν ακόμα και τότε βρείτε ότι κάτι λείπει, μην απογοητεύεστε. Το MPL διαθέτει τη δική του σκριπτογλώσσα για να δημιουργήσετε μόνοι σας τα δικά σας tweaks ή να κατεβάσετε και να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα εκατοντάδες έτοιμα scripts. Η ποικιλία και το εύρος της λειτουργικότητας που προσθέτουν τα scripts είναι πολύ μεγάλη (mockers & content stealers, bots & autotalkers, παιχνίδια και filesharing clients είναι μόνο μερικές από τις κατηγορίες των scripts που μπορείτε να βρείτε στην σελίδα του MPL).
To MPL είναι addon, δεν επεμβαίνει στα αρχεία του WLM και δεν παραβιάζει την άδεια χρήσης του. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με κάποιο patch (ώστε να απαλλαχθείτε λόγου χάρη από τις διαφημίσεις) χωρίς προβλήματα.
Αν και στην σελίδα του δηλώνεται ως freeware, κατά την εγκατάσταση του ο installer σας ρωτά αν θέλετε να εγκαταστήσετε κάποια bundled εφαρμογή αμφίβολης ποιότητας με σκοπό την χρηματική ενίσχυση του δημιουργού του. Συνεπώς όσοι έχετε συνηθίσει να κάνετε επανειλημμένα κλικ στο κουμπί Next κατά την εγκατάσταση εφαρμογών έχετε το νου σας.

StuffPlug (http://www.stuffplug.com/)

Ο content stealer του StuffPlug σας επιτρέπει να «κλέβετε» περιεχόμενο (emoticons, display pictures, winks κλπ) από τις επαφές σας.To StuffPlug είναι επίσης ένα addon για τον WLM. Παρέχει περίπου 30 επιλογές tweaking, με κύρια χαρακτηριστικά ένα ενσωματωμένο content stealer, polygamy, tabbed chat και την επέκταση του μέγιστου μυνήματος στους 5000 (!!!) χαρακτήρες. Επίσης έχει πειραματική υποστήριξη για scripts αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε ούτε κάποιο script για να δοκιμάσουμε αλλά ούτε και πληροφορίες για να φτιάξουμε ένα δικό μας.
Οι περισσότερες λειτουργίες του StuffPlug είτε υπάρχουν και στο MPL, είτε μπορούν να προστεθούν στο τελευταίο μέσω κάποιου script. Ωστόσο, αν δεν χρειάζεστε όλες τις λειτουργίες του MPL, ρίξτε μια ματιά στο μικρό και ελαφρύ StuffPlug. Αν πάλι θέλετε το MPL αλλά δεν θέλετε να ψάχνετε scripts για κάποιες λειτουργίες που το StuffPlug παρέχει out-of-the-box όπως ο content stealer, τα δύο addons μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα χωρίς προβλήματα, δεδομένου ότι δεν ενεργοποιείτε όμοια tweaks και στα δύο (π.χ. tabbed chat).

MSN WebCam Recorder (http://ml20rc.msnfanatic.com/index.html)

Το κεντρικό παράθυρο του MSN WebCam Recorder, ο ενσωματωμένος video player και το παράθυρο export κατά την μετατροπή ενός stream σε avi. Ίσως να μην σας πείθει η αισθητική της εφαρμογής, ωστόσο λειτουργεί άψογα.Αυτό το μικρό utility αναλαμβάνει να αποθηκεύει τα video που λαμβάνετε από τις webcams των συνομιλητών σας στον WLM. Μπορείτε να το εκτελείτε κάθε φορά που ξεκινάτε μια video κλήση και αυτό θα αναγνωρίζει το εισερχόμενο video stream και θα το αποθηκεύει. Εναλλακτικά μπορείτε να το ρυθμίσετε να είναι συνέχεια ενεργό στο system tray (μην ανησυχείτε, είναι ιδιαίτερα ελαφρύ) και αυτό θα ενεργοποιεί αυτόματα την εγγραφή όποτε κάποιος συνομιλητής σας ενεργοποιεί την webcam του. Τα βίντεο μπορείτε να τα αναπαράγετε μέσα από το ίδιο το πρόγραμμα αργότερα ή ακόμα και την στιγμή της εγγραφής σε πραγματικό χρόνο. Το τελευταίο μπορεί να μην φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμο αφού εσείς μπορείτε να παρακολουθείτε το video feed μέσα από τον ίδιο τον WLM, αλλά είναι καθώς στον player του MSN WebCam Recorder το παράθυρο του βίντεο μπορεί να έχει οσοδήποτε μεγάλο μέγεθος, μια λειτουργία που λείπει από τον WLM.
Τα βίντεο αρχικά αποθηκεύονται στον φάκελο εγκατάστασης του MSN WebCam Recorder σε ένα φορμά που μόνο η ίδια εφαρμογή μπορεί να αναπαράγει. Για να μετατρέψετε κάποιο βίντεο σε avi, αρχικά επιλέξτε το στο κεντρικό παράθυρο της εφαρμογής και με δεξί κλικ επιλέξτε Export. Θα σας ζητηθεί να επιλέξετε όνομα και τοποθεσία για το avi καθώς και να επιλέξετε και να ρυθμίσετε κάποιον από τους εγκατεστημένους video codecs (προτείνεται κάποιος Mpeg4 codec όπως ο xvid ή ο divx με μικρό σχετικά bitrate). Επιλέξτε Start και σε λίγη ώρα (ανάλογα με την διάρκεια του αποθηκευμένου stream) το βίντεο θα είναι έτοιμο στην αναγνωρίσιμη μορφή avi.
Οι τελευταίες RC της εφαρμογής υποστηρίζουν την αποθήκευση βιντεοκλήσεων (εικόνα & ήχος) αλλά η υποστήριξη είναι ακόμα πειραματική και δεν λειτούργησε στις δοκιμές μας.

MessengerDiscovery Live (http://live.msgdiscovery.com/)

Μερικές από τις παρεχόμενες λειτουργίες στο παράθυρο ρυθμίσεων του MessengerDiscovery Live. Κάποιες από αυτές (όπως η αφαίρεση των διαφημίσεων) απαιτούν επανεκκίνηση του WLM ώστε να γίνει το κατάλληλο patching στο εκτελέσιμο.To MessengerDiscovery Live (MDL) είναι μια εφαρμογή με φιλόδοξο σχέδιο. Είναι και αυτόνομη εφαρμογή και patcher και WLM addon και επιχειρεί με τις λειτουργίες του να αντικαταστήσει κάθε συνδυασμό των προηγούμενων συμπεριλαμβανομένου και του MSN WebCam Recorder. Δεν πετυχαίνει ακριβώς το σκοπό του όμως αφού ως patcher δεν παρέχει όλες τις λειτουργίες του A-patch, ως addon δεν παρέχει όλες τις λειτουργίες του MPL και ως webcam recorder τις μισές φορές λειτουργεί και τις μισές «κρασάρει». Επίσης δεν υποστηρίζει scripts αλλά διαθέτει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά:

 • Ενσωματωμένη λειτουργία !imitate που σας επιτρέπει να υποδυθείτε κάποια από τις επαφές σας.
 • Spell checking. Σας επιτρέπει να κάνετε ορθογραφικό έλεγχο των μηνυμάτων που στέλνετε χρησιμοποιώντας τα λεξιλόγια που έχετε εγκατεστημένα στο MS Office. Ωστόσο η λειτουργία δεν είναι πολύ πρακτική καθώς δεν πρόκειται για inline spellchecker.
 • Read Aloud. Χρησιμοποιεί την Text To Speech μηχανή του υπολογιστή σας για να διαβάζει τα μηνύματα που λαμβάνετε. Δυστυχώς το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν λειτούργησε στη δοκιμή μας.
 • Mouse Gestures. Σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε συγκεκριμένες κινήσεις του ποντικιού για άμεση πρόσβαση σε λειτουργίες της επιλογής σας.
 • Webcam Snapshot Sending. Με ένα κλικ στο ανάλογο κουμπί που προστίθεται στο chat window στείλτε μια φωτογραφία σας στον συνομιλητή σας χρησιμοποιώντας την webcam ως φωτογραφική.
 • Message Encryption. Προσθέτει ασφάλεια στην συνομιλία, δίνοντάς σας την δυνατότητα να κρυπτογραφείτε τα μηνύματα chat όταν ο συνομιλητής σας έχει και αυτός εγκατεστημένο το MDL.

Πέρα από τα μοναδικά αυτά χαρακτηριστικά, το MDL παρέχει πολλά ακόμα tweaks όπως τα MPL και StuffPlug, μια αναλυτική λίστα των οποίων μπορείτε να βρείτε στην σελίδα του.
Παρά τα μικροπροβλήματα του (τα οποία πιθανότατα θα λυθούν σε κάποιο επόμενο build αφού η ανάπτυξή του είναι ενεργή), δοκιμάστε το οπωσδήποτε αν ψάχνετε κάποια all-in-one λύση και δεν θέλετε να μπλέκετε με 3-4 διαφορετικά utilities.

MessenPass (http://www.nirsoft.net/utils/mspass.html)

Το MessenPass εμφάνισε αμέσως τα στοιχεία δύο αποθηκευμένων λογαριασμών του WLM καθώς και τα στοιχεία ενός λογαριασμού Google. Καθόλου άσχημα!Ας υποθέσουμε τώρα ότι ξεχάσατε το password του Windows Live ID σας. Το MessenPass είναι ένα πολύ απλό utility που αναλαμβάνει να ανασύρει το αποθηκευμένο password του WLM. Πιο συγκεκριμένα, με την πρώτη εκτέλεση και χωρίς καμία ρύθμιση, το MessenPass θα σας εμφανίσει όλα τα usernames και passwords που βρίσκονται αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας από όλους τους λογαριασμούς που έχετε σε καθένα από τους πολλούς IM clients που υποστηρίζει. Μάλιστα, το εκτελέσιμο του MessenPass υποστηρίζει command line options για να σώζει σε ένα αρχείο ότι πληροφορίες αποκομίσει χωρίς να εμφανίσει τίποτα στην οθόνη.
Τώρα σκεφτείτε λίγο πιο πονηρά (αν δεν το κάνατε ήδη). Αντιγράψτε το εκτελέσιμο του MessenPass σε ένα USB stick. Στον φάκελο που το βάλατε δημιουργήστε ένα αρχείο με το Notepad που θα περιέχει την εξής εντολή στην πρώτη και μοναδική του γραμμή:

mspass /scomma HowILoveToStealAccounts.txt

Αποθηκεύστε το αρχείο χρησιμοποιώντας την κατάληξη .bat και ότι όνομα θέλετε. Εκτελέστε το αρχείο που μόλις δημιουργήσατε αρχικά στον υπολογιστή σας και ελέγξτε τα περιεχόμενα του αρχείου HowILoveToStealAccounts.txt που μόλις δημιουργήθηκε. Τώρα σκεφτείτε σε πόσους υπολογιστές φίλων, γνωστών και συνεργατών έχετε φυσική πρόσβαση. Χρειάζεται να πούμε περισσότερα; ;-)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων