Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Ξετρυπώστε τα ζιζάνια!

Η μόλυνση ενός συστήματος Windows είναι τόσο συχνό φαινόμενο, που έχουμε καταντήσει να το θεωρούμε φυσιολογικό. Αυτή τη φορά δεν θα αναζητήσουμε τα αίτια που οδηγούν σ’ αυτή την κατάσταση, αλλά θα μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε: Θα δούμε πώς εντοπίζονται και πώς απομακρύνονται τα κακόβουλα προγράμματα… χειροκίνητα! Γιατί πώς να το κάνουμε, υπάρχουν περιπτώσεις που το anti-virus πιάνεται στον ύπνο…

deltaHacker 012 (τεύχος Σεπτεμβρίου 2012) | Ξετρυπώστε τα ζιζάνια!

Δεν σκοπεύουμε να σας κουράσουμε με μια ανούσια φιλολογική συζήτηση γύρω από το malware. Δεν πρόκειται να περιγράψουμε τα διάφορα είδη του, ούτε θα επιχειρήσουμε να δώσουμε όνομα σε κάθε είδος (όπως προσπαθούν να κάνουν πολλοί). Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γνωρίσουμε και να εξετάσουμε τα ζωτικά σημεία ενός συστήματος Windows, στα οποία επιτίθενται τα περισσότερα malware (viruses, worms κι οτιδήποτε άλλο περνάει από το νου σας). Επιπρόσθετα, θα αναφέρουμε και μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε ν’ ανακαλύπτουμε malware που έχει χωθεί στο σύστημά μας, καθώς και το πώς μπορούμε να το απομακρύνουμε. Όλα αυτά θα τα κάνουμε χειροκίνητα, χωρίς την χρήση “αντιβιοτικών” ή “καθαριστικών” προγραμμάτων. Όχι ότι σας προτείνουμε να μην έχετε antivirus ή κάτι παρόμοιο, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τα προγράμματα του είδους αποδεικνύονται ανεπαρκή, οπότε οφείλουμε να γνωρίζουμε πώς ν’ αναλαμβάνουμε δράση. Στην παρουσίασή μας θα θεωρήσουμε ότι το σύστημα που δέχεται επίθεση είναι ένα box με Windows 7. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να αγχώσει τους παραδοσιακούς χρήστες. Όσα θα δούμε ισχύουν και στην περίπτωση των Windows XP και των Vista. Πριν ξεκινήσουμε, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσουμε κάποια μαγική συνταγή. Δεν πρόκειται να δώσουμε ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση όλων των malware. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι θα παρουσιάσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς, για να ξεκινήσει τον έλεγχο και τον καθαρισμό του συστήματός του.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο deltaHacker 012 (τεύχος Σεπτεμβρίου 2012). Όλες τις πληροφορίες για τις συνδρομές στο deltaHacker, το μοναδικό μηνιαίο περιοδικό με θεματολογία ethical hacking και security που δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα και απευθύνεται σε όλους, θα τις βρείτε εδώ ακριβώς. Για παραγγελίες μεμονωμένων τευχών ή συνδρομών συμπληρώστε τη σχετική φόρμα.

Σημείωση: Οι συνδρομές μπορούν να ξεκινούν από όποιο τεύχος επιθυμείτε, αρκεί να υπάρχει σε stock.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων